Videon är inte längre tillgänglig
När det uppdagades att en läkare inom Norrbottens läns landsting skrev ut stora mängder drogklassade läkemedel till missbrukare upprättades en polisanmälan om narkotikabrott. Sedan dess har ärendet vilat hos polisen i väntan på den utredning som Socialstyrelsen drog i gång. Den utredningen är fortfarande inte avslutad, drygt ett och ett halvt år senare.
Förundersökning
Men nu kan Kurirens nya avslöjanden om att samma läkare försökt köpa sex och betala med narkotikaklassade läkemedel leda till att polisen tittar närmare på ärendet igen.
- Det innebär att man kanske på ett eller annat sätt måste gå vidare och undersöka de här uppgifterna och se vad det ligger i dem, säger vice chefsåklagare Thomas Ennefors.
I så fall handlar det om att en förundersökning om narkotikabrott och brott mot sexköpslagen skulle inledas.
Skulle det inte också kunna ses som en utpressningssituation när en läkare försöker göra dessa bytesaffärer med en missbrukare?
- Man kan spekulera i vad det skulle kunna vara, men vi försöker undvika att spekulera. Vi konstaterar att de här uppgifterna är nya, det kan tänkas att det finns något sådant brott med i bilden, säger Thomas Ennefors.
Kommer ni att ta kontakt med läkaren?
- Vi får se vad vi får för utredningsmaterial. Det är svårt att bygga ett förhör på sms som man har i en tidning. Uppgifterna är nya, vi får titta på dem.
Hur ser du på att läkaren har fått fortsätta att arbeta under tiden som Socialstyrelsens utredning har pågått?
- Jag kan inte ha någon synpunkt på det. Vi väntar på Socialstyrelsens bedömning och utifrån den kan det bli ett beslut att inleda en förundersökning, eller inte.
Inte kända sms
Thomas Ennefors har kontinuerligt fått information från polisens utredare efter det att läkaren blev misstänkt i början av 2010. Men då var mejlen med förslagen om sexköp i utbyte mot droger inte kända och det ärendet handlade enbart om överförskrivning av läkemedel.
- Problemet i de här fallen är att en läkare får skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Och de enda som kan säga att det är klandervärt, det är Socialstyrelsen som utför inspektioner över hur läkare arbetar. Det kan inte en åklagare, domstol eller polis göra, om det nu inte är så otroligt uppenbart, säger Per Olov Andersson, tidigare chef för polisens narkotikaenhet.
- Det är till och med så att även om vi tycker att det är uppenbart - här har det skrivits ut för mycket läkemedel - men att Socialstyrelsen säger att "det är i sin ordning" - då är det kört. Vi kan inte göra de medicinska bedömningarna, fyller Thomas Ennefors i.
Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, har sagt till Kuriren att läkarens agerande borde ha utretts av polisen.
- Det här är en av de få gånger som vi har upprättat en anmälan innan Socialstyrelsen har en utredning, när det gäller den här typen av brott, säger Per-Olov Andersson.
Tidigare har du sagt att "ni hade behövt mer på fötterna" för att kunna hämta in läkaren. Om du vid den tiden hade sett de mejl Kuriren publicerade i fredags: hade du agerat annorlunda då?
- Då måste jag ha haft de här mejlen, att vi hade tillgång till dem från en specifik dator. Så att jag visste att de hade kommit från den eller den datorn. Då är det ett helt annat brott vi pratar om, köp av sexuella tjänster och narkotikabrott, säger Andersson.
Tycker ni att det finns någon grund för Socialstyrelsens kritik, att ni borde ha agerat tidigare?
- Vi ska utreda brott. Men i det här fallet såg vi bara vad som kunde vara överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Då måste vi förlita oss på vad sakkunskapen säger, om det är överförskrivning eller inte. Det är lika bra vi väntar på vad de kommer fram till. För det måste vi ändå göra, även om vi skulle utreda det vid sidan om så är vår utredning ändå parallell med deras, säger Thomas Ennefors.
Hade du agerat annorlunda om du hade sett sexköpsmejlen?
- De uppgifterna är nya för oss. Troligen hade jag sett på saken annorlunda.
Du sade till mig i går att om du hade vetat hur lång tid det skulle ta, då hade ni utrett det här själva.
- Vi visste ju inte hur lång tid det skulle ta. Vi tänkte att det är väl några månader bort och det kan man väl leva med. Men vi kanske hade gjort en annan bedömning om vi hade vetat i förväg att det skulle ta så lång tid.
Tycker du att ni har gjort allt ni har kunnat från polisens sida?
- Med det vi hade från början, att det fanns en namngiven läkare som förmodligen skrev ut lite för mycket. I kölvattnet hade vi några överdoser och vi kunde inte koppla allting till honom. Det pratades om den här läkaren bland personer som inte ville stå för någonting, säger Per Olov Andersson.
- Det första var att arbetsgivaren måste få veta det här och då rullades det upp att landstinget redan hade upprättat något på det här. Då skrev vi en polisanmälan.
Två personer fick intensivvårdas på grund av läkarens överförskrivning. Polisens uppgift är väl skydda medborgarna? Borde inte läkaren hämtats in redan inledningsvis?
- Vi hade inte två personer som direkt kunde knytas till läkaren. Hade vi haft det, då hade det varit en annan sak.
Då hade ni hämtat in honom?
- Då hade det kanske varit en annan sak.
På frågan om Socialstyrelsen har informerat polisen under utredningen, säger Andersson, efter viss tvekan:
- Det har väl inte varit så mycket med det.
Vad tycker du om det?
- Jag vet inte vad det beror på. Jag vill faktiskt vara så diplomatisk som möjligt.