Nyhetsbyrån AP rapporterar under torsdagen att över 9 000 palestinier, däribland cirka 4 000 barn, har dödats hittills längs Gazaremsan när Israel har intensifierat sina flygattacker och inlett markinvasionen som svar på Hamas terrorattack den 7 oktober.
Bland alla dödsoffer finns stora delar av den familj som palestiniern Rawad Saafin lämnade bakom sig när han flydde undan konflikten till Sverige.
Han kom till Norrbotten 2010 efter att ha sökt asyl och bildade sedermera familj i Boden, med svensk fru och fem barn, samtidigt som hans egna anhöriga blev kvar i Gaza.
– Jag har försökt att få ut mina föräldrar därifrån, så att de skulle kunna få träffa sina barnbarn, men det har aldrig gått.
Merparten av hans familj och släktingar var boende i huvudstaden Gaza men efter attacken av Hamas kommenderades mamman, pappan och hans bröder till ett flyktingläger i Al Nuseirat, enligt Rawad efter instruktioner från israelisk militär.
– De ringde pappa, visste vad han hette, och sa att ”Vi kommer bomba dig och din familj – du får inte stanna i Gaza”.
Den 23 oktober hade han kontakt med sin syster som kom med det hemska beskedet.
Rawads pappa Mahmoud, 72 år och mamman Ilham, 62 år, samt hans äldre bror Loay, 45 år, med sonen Abdaziz, 12 år, hade dödats efter en israelisk bombräd mot flyktinglägret.
– Jag fick veta att mamma och pappa hade hittats slitna isär, i bitar. Min kusin var på begravningen och sa att jag inte skulle behöva se några bilder därifrån. Även en kusin förlorade hela sin familj.
Hur kändes det att sitta så långt ifrån familjen och motta dödsbeskeden?
– Fruktansvärt. Jag önskade för hela mitt liv att jag skulle få träffa dem igen och att de skulle få se sina barnbarn. Vi försökte åka med familjen vid två tillfällen för att träffa dem utanför Gazaremsan men israelerna vägrade låta dem åka därifrån. De blev alltid stoppade vid gränsen.
Han hade telefonkontakt med fadern samma dag som bombdådet skedde.
– Mitt sista samtal med pappa. Jag sa ”Snälla, ni är gamla och oskyldiga, fly till Egypten nu när de öppnar gränsen”. Pappan bara svarade att då får ju Israel som de vill. ”Vi ska dö här”, sa han. Bara någon timme senare blev han mördad.
Hans 26-åriga lillebror befann sig också i föräldrarnas lägenhet som föräldrarna när bomberna föll.
– Han satt bara en meter bort från mamma, flög ut från tredje våningen och fick svåra brännskador men klarade sig undan frakturer. Han är kvar på sjukhuset nu och kommer kanske klara sig. Min bror behöver vård, mat och medicin men det finns ingen i Gazaremsan längre. Det går inte att skicka härifrån Sverige heller.
Rawad vill också klargöra att han inte sympatiserar med islamistiska Hamas, vars terrorattack mot israeliska mål den 7 oktober skördade cirka 900 dödsoffer och ytterligare 150 israeler tagna som gisslan.
– Redan då förstod jag att det kommer gå åt helvete. Det Hamas gjorde representerar inte den palestinska befolkningen i Gaza. Jag vill inte försvara dem alls. Under mina år i Sverige har Hamas och Israel attackerat varandra flera gånger, med jämna mellanrum. Man har alltid hoppats på fred men efter bara några veckors vapenvila har det fortsatt.
Samtidigt är han övertygad om att stödet för Hamas, som kontrollerar Gazaremsan sedan de vann valet 2006, ökar kraftigt nu.
– Våld föder våld och hat föder hat. De som finns i Gaza och förlorar sina barn och familjer kommer stötta Hamas ännu mer nu.
Därför är han också mycket kritisk mot Israels offensiv.
– Benjamin Netanyahu (Israels premiärminister, reds anm) har sagt att han har förklarat krig. Att tvinga palestinierna till Sinaiöknen kommer inte heller funka. Och hur länge kommer Egypten ta emot dem?
Han är besviken på att FN och USA men även den svenska regeringen inte tydligare tar avstånd från Israels bombräder och markinvasion.
Rawad jämför med den uppmärksamhet som Rysslands invasion av Ukraina har fått i västerländska medier och menar att konflikten i Gazaremsan inte alls får samma genomslag.
– Jag förväntar mig inget från omvärlden längre. Det kommer inga reaktioner kring det som sker och amerikanerna säger att det inte är rätt läge för vapenvila. Det kommer inte sluta bra. Vi har aldrig sett Israel så här aggressiva tidigare.
Under torsdag kväll deltog han i demonstrationståget genom centrala Luleå med ett hundratal andra som protesterade mot Israel, till stöd för den palestinska befolkningen.
Vid tidigare manifestationer i södra Sverige har antisemitiska budskap skanderats men Rawad Saafin tar avstånd från dem.
– Judar är en sak, Israel är något helt annat. Judarna levde som grannar till oss länge. De är väldigt fredliga människor och jag har inget hat mot dem. Däremot kan det inte vara rimligt att anklagas för att vara antisemitisk bara för att man protesterar mot vad Israel gör nu, när de dödar så många civila.
Trots allt har inte helt övergett tanken på en tvåstatslösning i området.
– Israel och omvärlden måste erkänna Palestina som ett eget land. För mitt folk kan inte leva såhär längre. Därför vill jag också berätta om min sorg. Pappa tillhörde aldrig Hamas, inte min mamma heller. De dog helt utan orsak, säger bodensaren Rawad Saafin, 44 år.