Redan öppet vatten i skärgården

Fram med badbyxor och bikini – sommaren är här. 
Nä, kanske inte riktigt men redan nu börjar isen faktiskt släppa sitt grepp om Norrbotten och det går att höra vågskvalp.
– Det är inte historiskt lågt men det är väldigt lite is, det är det, säger Amund Lindberg, chef för vintersjöfart/isbrytning vid Sjöfartsverket.

Det är redan öppet vatten mellan Sandön och Likskär och längre ut mellan Junkön, Storbrändön och Kluntarna.

Det är redan öppet vatten mellan Sandön och Likskär och längre ut mellan Junkön, Storbrändön och Kluntarna.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2025-03-18 05:00

Att fira påsk i skärgården blir verkligen en utmaning. Påsken är sen i år men faktum är att på vissa håll hade det varit problem ändå på grund av isläget. I den inre skärgården ligger det isar men en bit utåt är det isfritt redan nu.

– Det är öppet på östra udden av Junkön och mellan Junkön, Stor-Brändön, Kluntarna och Äspen. Och sen in mot Klubbviken, säger yrkesfiskaren Lars Ökvist på Junkön.

– Det har varit mycket blåst i vinter och det är det som gör att isen blåser upp och svallar sönder.

Lars Ökvist har genom åren sett hur isläget skiftar allt oftare.

– I fjol var det en mer normal vinter, annars har det hänt lite då och då de sista 10, 15 åren. Före det var det mycket ovanligt, säger Lars Ökvist som drar sig till minnes en vinter i slutet av 80-talet då isen gick upp utanför Junköhamnen redan i februari och Junköfiskarna gjorde klart för sjösättning mitt i vintern.

– Vi skulle sätta i den stora båten och gjorde den klar för att fiska lite strömming men då blev det kallt och lugnt så vi fick aldrig ut den, säger han.

undefined
När fartygen knappt behöver ta sig genom is över huvud taget för att ta sig in i hamnarna sparar fartygen bränsle, även lotsbåtarna går billigare enligt Emma Hellström, lotsområdeschef.

Riktigt så långt gånget är det inte nu men överlag är det lite is i Bottenviken och i synnerhet på den svenska sidan. Den norrbottniska isen, som inte var särskilt tjock i ytterskärgården, har blåst iväg till grannlandet.

För fartygstrafiken får det lindriga isläget effekter.

– Dels går det lättare, de sparar massa bränsle. Det är en positiv grej och det gäller både för våra lotsbåtar och för dem som ska in. Dels är de inte beroende av isbrytarassistens på samma sätt när de tar sig till hamnen. Hamnisbrytning sker fortfarande där det är is men det är bogserbåtarna som sköter det, säger lotsområdeschefen Emma Hellström.

undefined
Amund Lindberg, chef för vintersjöfart/isbrytning vid Sjöfartsverket, ser stor skillnad i antal uppdrag för isbrytarna denna säsong jämfört med i fjol. I år har det krävts omkring en fjärdedel så många fartygsassistanser.

Isbrytarna har haft lite att göra denna säsong.

– Du ser ju på antalet isbrytare som ligger inne och det säger en del om läget, säger Amund Lindberg, chef för vintersjöfart/isbrytning på Sjöfartsverket.

Endast en isbrytare är ute och assisterar i norrbottniska vatten och det handlar om assistens till Kalix och Luleå. En isbrytare är och hjälper till på finska sidan och Oden har åkt söderöver redan för att förberedas inför expeditionsuppdrag.

Antalet fartygsassistanser är långt ifrån lika många som ifjol.

– Det är en bra bit under hälften, konstaterar Amund Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!