Karin Jones, som är nytillträdd länschef för laboratoriemedicin, medger att dagens situation med brist på biomedicinska analytiker inte är helt enkel att hantera.
– Vi behöver fler, så är det bara, och vi försöker rekrytera i så stor utsträckning vi bara kan, säger hon.
En lösning har alltså varit att flytta arbetsuppgifter från biomedicinska analytiker till undersköterskor. Något Karin Jones ser som ett sätt att renodla kompetensen för BMA och låta dem koncentrera sig på uppgifter där just deras specialitet efterfrågas.
– Det handlar egentligen inte om att man tar över arbetsuppgifter. Utvecklingen går framåt och tekniken gör att många arbetsuppgifter blir betydligt enklare att utföra.
Att patientsäkerheten riskeras håller Karin Jones inte med om.
– Dels får undersköterskorna utbildning. Sedan är det så att legitimationen BMA har handlar om deras yrkestitel, inte om arbetsuppgifterna. Vi säkerställer alltid att det vi gör är patientsäkert.
Just nu pågår ett arbete med att automatisera driften av labbet i Sunderbyn. På sikt ska det minska behovet manuell provhantering, vilket också minskar behovet av biomedicinska analytiker. Många arbetsuppgifter förenklas och kan utföras av andra yrkesgrupper.
Samtidigt ser Karin Jones att BMA även i framtiden kommer att vara en nyckelfunktion i sjukvården.
– Men vi ställer högre krav på våra BMA. De måste jobba i paritet med sin utbildning, så de får mer specialiserade uppgifter. Vi ska använda deras kompetens på den nivå den hör hemma.
Arbetsgivare med geografisk närhet till universitetsutbildning har något lättare att rekrytera, men annars är bristen på BMA ett problem i hela landet.
Eftersom utbildning till BMA saknas i Norrbotten riktas regionens blickar inte bara mot universitetet i Umeå, utan även mot andra program.
– Vi tittar på till exempel biomedicinarprogrammet, som är ett liknande program. Det tror jag är en av möjligheterna att hitta kompetenta personer som kan jobba i laboratorium. Sedan har vi försökt få distansutbildning från Umeå, men där har man sagt nej.
Trots omvärldsfaktorerna är Vårdförbundet kritiskt mot hur regionen sköter bemanningsfrågan. Företrädare för fackförbundet anser att bättre arbetsmiljö och högre lön skulle göra det enklare att rekrytera.
Tidigare i år genomfördes en lönekartläggning med följden att alla biomedicinska analytiker fick 1 102 kronor mer i månadslön utöver årets lönerevision, men det är inte tillräckligt enligt facket.
– Det gjordes ett ganska rejält lönelyft, men lönefrågan är alltid aktuell och jag tror att den kommer att följa med när arbetsuppgifterna blir mer specialiserade, säger Karin Jones.