Reinfeldts politiska resa

Fredrik Reinfeldt förfasade sig över att 170.000 ungdomar gick utan fast arbete.
Det får inte fortgå, ansåg han.
Det var 1994 och Carl Bildt styrde Sverige.

LULEÅ2006-09-19 06:00
Det hade Carl Bildt gjort i flera år vid denna tid. Mycket riktigt fick han inte fortsätta. Ett halvår senare tog socialdemokraterna makten.
Den utvecklingen var nu inte, tror vi, Fredrik Reinfeldts syfte med sin markering mot ungdomsarbetslösheten. I det debattinlägg han fått infört i Kuriren i mars 1994 anklagade han heller inte Carl Bildt.
Likväl står Sveriges nya statsminister där han nu hamnat delvis på grund av att han vände ­sidan till mot tidigare politik från moderaterna, och hade stöd för det.

Idrottens språk
Annat finns att berätta. Fredrik Reinfeldt underkände i början av 1993 det resultat av det utlovade systemskiftet som den då borgerliga regeringen åstadkommit. Reinfeldt använde idrottens språk och talade om självmål. ­Istället för att sänka skatter och minska offentliga utgifter hade bankakuter öppnats. Reinfeldt trodde vid denna tid inte på ett svenskt ja i folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap.
Fredrik Reinfeldt inte bara delade ut, han fick också tillbaka. Möjligen härdades han kroppsligt och mentalt medan han gjorde lumpen hos fjälljägarna i Kiruna.
- Ja, det stämmer att han var där, men det var inte under min tid, säger förre regementschefen Björn Lundqvist.
Kanske var avsaknaden av Björn Lundqvist det som gjorde att Fredrik Reinfeldt, enligt Expressen, lyckades gå upp i vikt som jägare.

Tiden före
Kurirens arkiv avslöjar en hel del om Sveriges nye statsminister, från tiden före. Som varande färsk riksdagsledamot, iklädd grönt och bland alltjämt gröna löv, vandrade den första september 1992 en ännu mörkblå Fredrik Reinfeldt på Luleås gator.
Tidpunkten är inte ointressant. Det var denna höst landet rammades av ekonomisk chock. Försvaret av svenska kronans koppling till euron gavs upp. Svenskarna vadade i höga räntor, företag gick omkull. Moderaterna styrde och den av ­Reinfeldt omnämnda bankakuten fick jobb.
Fast det var inte bakgrunden till att han besökte Luleå. Han hade kommit in i riksdagen 1991, samtidigt med den borgerliga valsegern, och var med i näringsutskottet samt skatteutskottet. Fredrik Reinfeldt debatterade i Luleå om betydelsen av att inte vända EU ryggen. Massmedia hyllar till överdrift avvikare från partiers ja-linje, ansåg han.
I Sveriges riksdag satt det vid denna tid för många gubbar, tyckte 27-åringen.
- De flesta riksdagsledamöter är äldre herrar. Medelåldern är drygt 50 år och det måste vi ändra på, konstaterade han. In med fler unga kvinnor i riksdagen, pläderade Reinfeldt.
I ett senare debattinlägg i Kuriren förordade han att det offentliga Sverige skulle spädas ut med privata initiativ:
"Politikerna måste aktivt verka för att frivilliga grupper och familjer övertar viktiga sysslor. Detta kan ske i olika former, bra exempel är när kommuner ordnar starta eget-kurser för daghemspersonal eller aktivt söker upp och hjälper människor att starta nätverk för att hjälpa och stötta arbetslösa", skrev Fredrik Reinfelt.
Vid ett ytterligare besök i Luleå deklarerade han sin motvilja till att legalisera narkotika. "Vi behöver den sociala förnekelsen som ett förbud ger".
Allt detta är återberättat från skeenden kring Fredrik Reinfelt de första åren av 1990-talet. Efter Carl Bildt kom Bo Lundgren och efter valförlusten 2002 öppnades väg för Fredrik Reinfeldt. Under åren hade han dock reviderat sig själv och tagit tillbaka ståndpunkter han uttryckt.
Nu står Fredrik Reinfeldt symbol för nya moderaterna, i ljusblått.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om