Rekordhög efterfrågan på arbetskraft

Fler jobb, fler i arbete och färre arbetslösa – arbetsmarknaden i Norrbotten går åt rätt håll.
– Men det är svårt att säga att vi har låg arbetslöshet, säger Göran Nilsson, chef på AF.

UTMANING. Den rekordhöga efterfrågan på arbetskraft är något som Göran Nilsson, chef på arbetsförmedlingen Norrbotten, ser som en stor utmaning.

UTMANING. Den rekordhöga efterfrågan på arbetskraft är något som Göran Nilsson, chef på arbetsförmedlingen Norrbotten, ser som en stor utmaning.

Foto: Anders Köjs

Luleå2013-11-13 07:15

Läget på Norrbottens arbetsmarknad fortsätter att förbättras. I den lägesrapport som Arbetsförmedlingen (AF) släppte på fredagen är tendensen fortsatt positiv. Antalet lediga jobb ökar medan de arbetslösa sjunker i antal, det gäller även varslen.

– Ja, vi har en mycket hög efterfrågan på arbetskraft. I år har vi hittills fått in 17.100 lediga jobb och det är en historiskt hög siffra, säger Göran Nilsson.

Han berättar att AF ser detta som "en stor utmaning". Göran Nilsson säger att det värsta är när det råder hög efterfrågan och hög arbetslöshet.

– Då ryker det ur alla förmedlares apparater, säger han.

Men så är inte riktigt fallet – arbetslösheten är jämförelsevis låg i Norrbotten.

– Ja, vi ligger under rikssnittet men 8,4 procent är inte en så låg siffra om man tittar bakåt i tiden. Det är mer att vi vant oss vid dessa nivåer. Vi har ändå 10-11.00 norrbottningar utan jobb så det är svårt att säga att vi har låg arbetslöshet, säger han.

AF kan dock peka på att de långtidsarbetslösa blir färre och det gäller även arbetslösa ungdomar.

– Men jag är bekymrad över ungdomarna. 30 procent av de arbetslösa saknar gymnasiebetyg och där händer det inget, de får inte fästa på arbetsmarknaden. Vi måste få stopp på flödet av ungdomar utan betyg från gymnasieskolan, säger Nilsson.

Bekymret är att de som är arbetslösa i dag inte "matchar" de jobb som finns. Men utbildade norrbottningar har inga problem att hitta jobb och de lediga jobben finns över hela arbetsmarknaden.

En stor del av de lediga jobben finns inom vård och omsorg. Nyrekryteringen där innebär att även invandrarkvinnor får en fot in i arbetslivet.

Vad är det då för fler yrken som är efterfrågade?

– De mest sökta jobben är alltid desamma. Förutom vård och omsorg är det lärare, säljare och jobb inom privat service. I Malmfälten ser vi också en stor efterfrågan på yrkesförare, säger Nilsson.

Läget är dock inte lika ljust överallt. I Haparanda och Övertorneå är arbetslösheten fortsatt hög medan det i Malmfälten och Pajala är svårt att rekrytera.

I förra veckan lade Luleå universitet fram en studie. Den visar just det att det inte är arbetslöshet som är länets problem i framtiden utan brist på arbetskraft. Det kan bara lösas genom arbetskraftsinvandring menar Nilsson som också pekar på vikten av utbildning.

– Kompetenskraven skruvas upp hela tiden, säger han.

Norrbotten oktober (2012)

Nyanmälda jobb – 1.344 (1.261) +6,6 procent

Antal som fått jobb – 1.720 (1.660) +3,6 procent

Öppet arbetslösa samt i åtgärd – 10.469 (11.131) -5,9 procent

Arbetslöshet i procent – 8,4 (-0,6)

Riket – 8,5 (-0,1)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om