Rekordtidiga fästingar i Luleå – efter skräcksommaren: "Galet"

Redan i mars i år rapporterades de första fästingarna i Luleå.
Snart kommer forskare för att undersöka om fästingarna här bär på något virus.
– Det är tidigt att ha aktiva fästingar så långt norrut, säger Anna Omazic, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som också konstaterar att TBE-fästingar spred sig längre norrut förra sommaren.

Redan i mars rapporterades fästingar in från Norrbotten. Det betyder inte att det behöver bli en värre sommar i år.

Redan i mars rapporterades fästingar in från Norrbotten. Det betyder inte att det behöver bli en värre sommar i år.

Foto: Jessica Rosengren, TT (Montage)

Luleå2025-05-18 10:00

I april och maj har en del hundägare i Luleå fått rensa sina hundar på fästingar.

Men de första rapporterna kom alltså ännu tidigare, redan i slutet av mars.

Folkets egna inrapportering till SVA har bara pågått i två år och det är svårt att få en historisk bild. Men Anna Omazic kan ändå konstatera att det är ett tidigt fästingår.

– Det har varit en mild vinter över hela landet och det spelar absolut in. Då väljer fästingarna inte alltid att gå i dvala, utan håller sig aktiva hela året. Men det är ovanligt att fästingar är aktiva vintertid så långt norrut.

Går det att dra slutsatser om hur sommaren ska bli utifrån de tidiga rapporterna?

– Egentligen inte. Det har ändå varit en ganska kall vår och de lägger inte sina ägg förrän det är fem-tio grader. Så det här måste inte betyda att det blir mycket fästingar i år. 

Fästing
Fästing

Än så länge har det inte rapporterats in TBE-fall (fästingburen hjärninflammation) från Norrbotten. Det nordligaste TBE-fallet under 2024 var i Umeå. Året innan var det Sundsvall.

Är det rimligt att tänka sig att det kan fortsätta norrut?

– Ja, det är rimligt. Tajgafästingen som också finns i Norrbotten utökar sitt utbredningsområde och den kan bära på flera typer av TBE-virus. I Finland finns redan TBE-fall orsakade av TBE-virustyper som tajgafästingen kan bära.  

SVA:s forskargrupp ska snart besöka Haparanda, Kalix och Luleå för att samla tajgafästingar.

– Vi vet att de utökar sitt utbredningsområde, men vi har fortfarande inte hittat någon som bär TBE-virus. Nu får vi se vad vi hittar och om någon bär på något.

Förra sommaren var extrem på sina håll i Skärgården. Bland annat på Småskär var det väldigt många fästingar. Efter en promenad runt ön fick en hundägare plocka hundratals fästingar.

David Hjelte fick plocka 20 fästingar från sig själv under nationaldagen.

– Jag hade familjemedlemmar som var ut där i helgen och då hittade de bara en fästing. Jag har även några elever där som hade varit ut och inte fått en enda fästing, säger rektorn som hoppas på att det fortsätter så med färre fästingar i år.

– I fjol var det helt jäkla galet.

Väderberoende

– Fästingar trivs bra på vissa platser och det beror jättemycket på vilket väder det är. Om det är regn tar fästingarna skydd under löv och stenar och kommer inte fram så mycket. En vanlig svensk sommar med sol och temperaturer kring 20 grader trivs de superbra, säger Anna Omazic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!