Renare luft i centrum 2020

Bättre luft i Luleå – nu har kommunen en plan för hur det ska ske.Många små grepp ska minska fordonstrafiken i centrum.

BOVEN. Här bildas kvävedioxid och bästa sättet att slippa den giftiga gasen är färre källor, alltså färre motorer.

BOVEN. Här bildas kvävedioxid och bästa sättet att slippa den giftiga gasen är färre källor, alltså färre motorer.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-02-25 19:01

Luften i Luleå centrum ska bli bättre. Det har i alla fall kommunen tänkt och lägger nu fram ett batteri med åtgärder för att klara detta.

– Det finns ingen enskild outstanding åtgärd utan det handlar om många bäckar små, säger miljöchefen Mats-Åke Bygdemark.

Problemet är för höga halter av kvävedioxid. Det har fått länsstyrelsen och Naturvårdsverket att begära att kommunen ska sänka dem. Dessutom skvallrar höga halter av kvävedioxid om höga halter av andra luftföroreningar.

Kuriren har tidigare berättat om det arbetet för att ta fram det åtgärdsprogram som nu läggs fram. Där finns en rad åtgärder för att minska biltrafiken i centrum. Om luften ska förbättras är det viktigt att så många som möjligt genomförs. Målet är att man ska klara godtagbara värden av kvävedioxid till 2020.

– Här och nu finns det ingen enstaka åtgärd som klarar detta, betonar Bygdemark.

I programmet listas 31 olika åtgärder under huvudrubriker som planering, kollektivtrafik, biltrafik, cykeltrafik och parkeringar. Syftet är att minska antalet motorer och körtid i centrum.

Förbättrad kollektivtrafik kan innebära både fler biogasbussar men även fria bussresor kalla vinterveckor. Minskad trafik kan innebära att stora trafikgator som Södra hamnleden, Sandviksgatan och Skeppsbrogatan smalas av till två filer.

Till detta kopplas förbättrad framkomlighet för cyklister och ett effektivare parkeringssystem för att minska den körtid som går ut att jaga p-plats i centrum.

– Arbetet med programmet har skett i brett samråd inom kommunen och vi har bedömt förslagen som realistiska. Men det ska nu ställas ut så att fler kan lämna sina synpunkter, det är ett första förslag, säger miljöchefen.

Kommer det att bli väldigt besvärligt att vara bilist i Luleå?

– Nej, det vill jag inte säga. Det handlar om att erbjuda goda alternativ. Många har inga alternativ till bilen men resvaneundersökningar visar att många bilresor är under fem kilometer, säger Mats-Åke Bygdemark.

Kommunen kommer att försöka föregå med gott exempel genom att se över sina egna tjänstefordon och transporter. Man pekar också på en rad saker som redan gjorts och som görs för att skapa alternativ till bilen.

Sex av tio Luleåbor körde eller åkte bil till centrum enligt en undersökning 2010.

Kvävedioxid (NO²) är en giftig gas som bildas vid förbränning av kväveoxid. Kvävedioxid verkar irriterande på luftvägarna och kan orsaka skador på lungorna. I mycket höga halter är gasen dödlig.

En vanlig källa är förbränningsmotorer i motorfordon. Men även industrin, energiförsörjning samt luft- och sjöfart bidrar.

I Luleå stod motorfordon för 1.017 ton av totalt 1.656 ton utsläpp av kvävedioxid, detta 2011.

Luleå har för höga halter av kvävedioxid längs Smedjegatan och Sandviksgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om