När polisen slog till i centrala Piteå vid lunchtid den 23 oktober fanns den 19-årige mannen som pressats på pengar redan under polisens beskydd.
Direkt efter tillslaget mot personbilen, då en 25-årig medlem i Red & White Crew och den 21-årige chauffören greps, drog polisen i gång ett skyddsprogram för den utsatte och hans familj.
I dag finns 19-åringen på hemlig ort och kommer att vittna via videolänk.
De två målsägarna från utpressningsärendet i Kalix har varit mycket förtegna i polisförhören och vill inte medverka i den kommande rättegången.
Det råder även förhöjd säkerhet runt Luleå tingsrätt under de tre rättegångsdagarna.
Per Karlsson, chef för brottsförebyggande enheten hos polisen, berättar att en så kallad allmän säkerhetskontroll kommer att finnas i entrén till Luleå tingsrätt.
En åtgärd som inte är helt ovanlig.
- Det händer lite till och från att vi får en begäran av tingsrätten eller hovrätten om att hjälpa till med säkerheten, säger Per Karlsson.
När det gäller säkerheten kring målsägarna varken kan eller vill Karlsson berätta något. Han förklarar att det finns generella regler i dessa ärenden.
- Det görs alltid en bedömning med skyddsvärda personer, säger han.
Bevisningen mot de fem männen, som bland annat handlar om telefonavlyssning, fotokonfrontation och en spaningsfilm, är graverande.
Denna verklighet innebar att två medlemmar i Red & White Crew började medge delaktighet i utpressningshärvan efter att ha suttit häktade i ett par veckor.
Den 10 oktober erkände en 25-årig Luleåbo utpressning vid två tillfällen. När en 31-årig gängmedlem från Kalix fick reda på att 25-åringen börjat berätta medgav han också viss inblandning.
Kristian Nikkinen, fullvärdig medlem i Hells Angels Luleåavdelning, har under hela polisutredningen förnekat brott.
När polisens utredare har redovisat bevisningen för den 30-årige Haparandabon har han antingen hänvisat till dåligt minne eller förklarat att han inte vill kommentera uppgifterna.