"Rimmar illa med villkoren för andra"

Landstings- och kommunpolitiker kan lämna sina uppdrag och få pension i stället för att söka arbete. Det systemet ska nu ses över.

FORTSÄTTER. Eva Bergström fortsätter som ordförande i socialnämnden fram till jul, trots att hon lämnat länet och är numer bosatt i Örnsköldsvik.Foto: Andreas Wälitalo

FORTSÄTTER. Eva Bergström fortsätter som ordförande i socialnämnden fram till jul, trots att hon lämnat länet och är numer bosatt i Örnsköldsvik.Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-09-22 06:00

Lars Törnman är en av de politiker som uppbär politikerpension. Första halvåret i år fick han drygt 193.000 kronor i pension.

- Jag var kommunalråd i tolv år och har rätt till politikerpension. Jag behöver den eftersom jag sade upp mig från mitt jobb på LKAB för att lämna plats åt yngre krafter. Och jag ser inget fel i att jag får pensionen som räknas ned med övriga arvoden jag har, säger Lars Törnman.

Bland före detta politiker som tar emot pensioner märks Leif Wikman, tidigare ordförande i socialnämnden i Luleå. Under första halvåret i år fick han 145.000 kronor i pension. Eva Bergström, också hon tidigare ordförande i socialnämnden, fick 89.000 kronor.

Camilla Hansen, tidigare gruppledare för Centerpartiet i Luleå fick 73.000 kronor under första halvåret i år medan Vänsterpartiets tidigare gruppledare Börje Lööw fick 68.000 kronor i politikerpension.

Det finns exempel från andra delar av landet där politiker fått full pension från det att de fyllt 50 år och fram till dess att de fyller 65. Det systemet kan omprövas.

- Reglerna rimmar illa med villkoren för andra arbetstagare och därför ska de ses över. Det sticker i ögonen att man har ett speciellt pensionssystem för politiker än för övriga medborgare, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om