I Sverige finns det några telefonnummer varje medborgare bör ha koll på. Men utöver att många är osäkra på vilka de är, så funderar många också över vilket de ska ringa när.
– Det är fortfarande många som ringer fel. Det är väldigt vanligt att vi hör fikabordssamtal eller någon som råkat ringa från väskan, förklarar Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm.
Försöker förebygga
För att förebygga felringningar införde SOS Alarm så kallat talsvar för en tid sedan. Talsvar innebär att man får ett antal val och får frågan om vilka man söker.
När informationsnumret 113 13 infördes förra året var det ett av de numren som folk ringde främst fel till.
Var ni beredda på att många skulle ringa fel?
– Det kunde man nog ha gissat. Men vi insåg ganska omgående att många ringde om polisiära ärenden och sjukvårdsupplysningen genom 113 13. Och de samtalen kommer fortfarande in. Trots att man möts av talsvar, så avvaktar man och tror ändå att man ska till 113 13, säger Anders Klarström.
Men sedan talsvaret infördes menar SOS Alarm att färre felringningar gjorts.
– Sannolikt är det så. De felaktiga samtalen till 112 har procentuellt minskat under förra året, vilket vi ser som ett trendbrott. Och det är glädjande att det har minskat i Sverige.
När ska man ringa 113 13?
– Om du har en leverantör av tjänster, så ska du i första hand kontakta dem. Men sker det oväder som Simone och Ivar, där infrastrukturen drabbas, så ska man absolut ha rätt att få veta vad som sker och kontakta oss.