"Risken är att vi hamnar i små informationsbubblor"

Sam Sundberg, frilansjournalist, krönikör och kritiker i Stockholm, är en av dem som tycker det är fel att "låsa" tidningarna.– Ju mer som är tillgängligt på nätet, desto bättre är det.

Luleå2013-11-18 06:00

När det för en månad sedan blev känt för honom att NSD och Kuriren skulle börja ta betalt på nätet skrev Sam Sundberg en kritisk krönika i Svenska Dagbladet och skrädde inte orden: "Snart slocknar Norrbotten. Åtminstone försvinner landskapet från min mediekarta."

Den sämsta modellen, menar han, skulle vara att inte visa något material alls för de som inte betalar. När han får höra att åtminstone lite material kommer läggas ut, tycker han det är bättre.

– Många tidningar håller just nu på att experimentera med betalning, men jag gissar att de modeller de väljer inte kommer att se ut likadana ut om ett år som de gör nu. Man är inne i en lärprocess.

Begränsar

Skälet till att han är kritisk är att det begränsar möjligheten för internetanvändarna att skaffa sig en bred, egen omvärldsbild.

– Idag är det många av oss som läser flera tidningar på nätet. Det kan vara New York Times, The Guardian, Aftonbladet, Kuriren, NSD och många fler. Det är internets främsta styrka, att man vi få information från många håll och se saker ur olika perspektiv.

Risken, anser han, är att vi genom tidningarnas betalsystem kommer att stänga in oss i små informationsbubblor och backa utvecklingen till hur det var före internets tid, då man bara hade en tidning.

– Det tycker jag vore olyckligt.

Han har förståelse för att tidningarna måste hitta intäkter, men hoppas att det ska utvecklas ett samarbete mellan svenska tidningar, så att det blir möjligt att ta en "digital mängdprenumeration" och få tillgång till alla.

– Jag inser att det kan bli komplicerat, särskilt att få sådana konkurrenter som Aftonbladet och Expressen att samarbeta. Men kanske NSD och Kuriren som har gemensamma ägare har ett bättre läge?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om