Rivning hotar ett av Luleås äldsta hus

Det gamla huset skulle renoveras men är i dåligt skick och ägaren Johan Isaksson vill riva.Men kommunens tjänstemän säger nej.

RIVAS? Krögaren och företagaren Johan Isaksson vill riva den gamla fastigheten på Norra Strandgatan. Men kommunens tjänstemän och museet säger nej. Frågan avgörs nu av politikerna.

RIVAS? Krögaren och företagaren Johan Isaksson vill riva den gamla fastigheten på Norra Strandgatan. Men kommunens tjänstemän och museet säger nej. Frågan avgörs nu av politikerna.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-02-14 07:24

Huset på Norra strandgatan är ett av Luleås äldsta och har en skyddsmärkning (q-märkning). Huset rymmer fem bostadslägenheter och är i två plan.

Det ägs av Jiab fastigheter AB som i sin tur ägs av krögaren Johan Isaksson. Han vill nu riva huset.

– Huset skulle rustas och renoveras men vi stötte på problem. Vi vill göra huset fint men det visade sig efter en noggrann utredning att det är dyrare än att bygga nytt, säger Johan Isaksson.

Under den rappade fasaden finns en timring som var i mycket dåligt skick. Husen har även sjunkit i förhållande till omliggande mark och behöver lyftas och förses med ny grund och källare.

– Allt går men det finns gränser, säger Johan Isaksson.

Han berättar att han bland annat anlitat en antikvarie och som tillsammans med en arkitektbyrå gjort en kostnadsberäkning.

– Det blir orimligt dyrt, säger Isaksson.

Men stadsbyggnadskontoret säger nej till hans ansökan om risningslov. Man hänvisar till husets "betydande historiska och kulturhistoriska värden". Uppfattningen delas av Norrbottens museum som också påpekar att det inte är ovanligt att man måste byta timmerstockar vid en renovering.

– Jag har förstått att tjänstemännen är negativa till rivningen men vi får se vad politikerna säger, säger Johan Isaksson.

Vad gör du om det även blir nej i byggnadsnämnden?

– Det är nästa steg, jag har inte tänkt i de banorna.

En fastighetsägare som nekas rivningslov har rätt att få ersättning av kommunen och renoveringar av historiska byggnader kan även få statsbidrag via länsstyrelsen. Ett känt exempel är renoveringen av hamnkranen i södra hamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om