Antalet matförgiftade i Luleå växer. Tidigare kände miljökontoret till tre sällskap på sammanlagt 50 personer som drabbats. Nu har man hittat ytterligare två sällskap på sammanlagt 40 personer som också drabbats av diarréer och feberliknande symtom. Det betyder att nästan hälften av matgästerna blev smittade av buffématen.
De smittade har ätit mat levererad från en restaurang i Luleå.
- Analyserna är inte klara än men vi misstänker rostbiff som köpts från en partihandel i Luleå. Köttet är behandlat och vakuumförpackat i södra Sverige, säger Åsa Fredriksson på miljökontoret.
Det finns också misstankar att tzatziki och/eller en sallad är smittkällan.
Ytterligare elva
Förrförra fredagen, den 27 augusti, drabbades tre olika sällskap av matförgiftning. Det rörde sig om sammanlagt 50 anställda vid hjärtintensiven vid Sunderby sjukhus, personal från Mefos och ett bröllopssällskap.
Dagen därpå, lördagen den 28, drabbades ytterligare elva personer av matförgiftning efter att ha ätit buffé från samma restaurang. Och i lördags, den 3 september, drabbades ytterligare 30 personer av matförgiftning. Det var bröllopsgäster som smittades av magsjuka efter att ha ätit buffémat från restaurangen.
- Restaurangen hade sparat rostbiff från serveringen veckan innan så det kan röra sig om samma parti som orsakat smittan, säger Åsa Fredriksson.
Hon säger att allt kött inte behöver vara smittat - det kan förklara varför bara en del personer smittats av magsjukebakterien.
Intervjua samtliga
Landstingets smittskyddsenhet är inkopplad på det här fallet. Där arbetar personal just nu med att intervjua samtliga 200 personer som ätit av buffématen. Intervjuerna görs för att man på det sättet ska kunna kartlägga vad det är som orsakat smittan.
De avföringsprover som analyserats har inte visat på någon smitta. Därför fortsätter analyserna. Intresset koncentrerar sig till rostbiffrullader, tzatziki och en sallad. Dessa varor har restaurangen köpt från en partihandel.
- Det finns många olika typer av bakterier som kan orsaka magsjuka och därför krävs fler analyser innan vi får reda på smittkällan, säger Anders Österlund som är smittskyddsläkare i Norrbotten.