SÄ försöker S laga sprickan: "Ingen avgÄr frivilligt"

Starka krafter inom Socialdemokraterna har ifrÄgasatt verkstÀllande utskottets arbete och framtid sedan kommunalrÄdet Lenita Ericsons dramatiska avgÄng. Efter ett möte i veckan dÀr luften rensats sÀnks nu röstlÀget.

VerkstĂ€llande utskottets ordförande Anders Öberg har befunnit sig i skottgluggen för intern kritik efter Lenita Ericsons avgĂ„ng.

VerkstĂ€llande utskottets ordförande Anders Öberg har befunnit sig i skottgluggen för intern kritik efter Lenita Ericsons avgĂ„ng.

Foto: Elisabeth Hedman

LuleÄ2020-10-09 17:00

– Det Ă€r uppenbart att det finns olika synsĂ€tt och Ă„sikter. Det finns minst tvĂ„ sidor av den hĂ€r konflikten. Men det Ă€r i alla fall början pĂ„ en resa mot nĂ„got, sĂ€ger en S-kĂ€lla.

Lenita Ericson avgick i tisdags, utan att i förvÀg meddela partiet om sina planer. Grunden finns i en intern strid, dÀr Ericson enligt uppgift ska ha motarbetats av tunga S-profiler i fullmÀktigegruppen. Utan framgÄng anser hon sig ha försökt fÄ stöd hos verkstÀllande utskottet rörande personkonflikterna, men ocksÄ för att driva den politik hon vill se nÀr det gÀller att förÀndra partiets dialog med medborgarna.

Hennes kritiker anser Ä sin sida att Ericson har allvarliga brister i ledarskapet och att hon inte lyckats hÄlla styrfart i politiken.

undefined
Lenita Ericson avgick i tisdags med omedelbar verkan efter att ha kÀnt ett lÄngvarigt missnöje med det, enligt henne, svaga stödet frÄn partiets verkstÀllande utskott gÀllande de interna konflikterna.

FrĂ„n början var kravet att verkstĂ€llande utskottet (VU) inom nĂ„gra dagar bör erkĂ€nna att det finns ett problem och att man sjĂ€lv varit en del av det. Annars skulle kritikerna verka för att styrelsen för arbetarekommunen byts ut. 

Dessa uppgifter baseras pÄ intervjuer med ett antal olika S-företrÀdare som Àr gjorda i veckan.

– Om en tredjedel av medlemmarna krĂ€ver ett nytt möte, kan styrelsen avsĂ€ttas. Det finns jĂ€ttemĂ„nga andra duktiga mĂ€nniskor som kan axla ansvaret, sĂ€ger en S-politiker.

Men vid ett gruppmöte i torsdags kvÀll enades fullmÀktigeledamöterna om att de infekterade interna striderna inte fick fortsÀtta inför öppen ridÄ.

– Gruppmötet gick bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat. Alla fick chansen att prata ut kring Lenitas avgĂ„ng. Inga personpĂ„hopp tillĂ€ts och S-gruppen ska fĂ„ chansen att hantera sin egen process, sĂ€ger en tredje S-kĂ€lla.

Ledamöterna enades Àven om att hoten om att VU-ledamöterna bör avgÄ ska tonas ned.

Samtidigt kvarstÄr tidigare krav om att VU mÄste ta itu med problemen och att ett nytt kommunalrÄd som ska vÀljas mÄste vara obeflÀckad av maktstriden.

– Det hĂ€r har pĂ„gĂ„tt i flera Ă„r och vi förvĂ€ntar oss att VU hanterar det hĂ€r omgĂ„ende. Nu mĂ„ste vi invĂ€nta den interna processen. Vi ska inte ta facklan och brĂ€nna ned hela halmhuset.

undefined
Interna strider skakar Socialdemokratenas fullmÀktigegrupp. Nu har man dock rensat luften och enats om att ge processen tid.

FullmĂ€ktigegruppen har fullt upp med aktuella Ă€renden, bland annat ska budgeten processas de nĂ€rmaste veckorna. DĂ€rför blir det partiorganisationen som hanterar situationen. 

Arbetarekommunens styrelse ska sammantrÀda i nÀrtid.

– Vi förvĂ€ntar oss att de agerar nĂ€r det gĂ€ller den dĂ„liga partikulturen i fullmĂ€ktigegruppen, sĂ€ger kĂ€llan.

NÄgra drastiska ÄtgÀrder Àr dock knappast att vÀnta, uppger en annan S-företrÀdare.

– Inte om jag kĂ€nner partiet rĂ€tt. Ingen kommer att avgĂ„ frivilligt och jag tvivlar ocksĂ„ pĂ„ att nĂ„gonting betydande kommer att hĂ€nda innan vi valt nya kommunalrĂ„d. Jag tror inte heller att det blir nĂ„got extra medlemsmöte, utan om personer ska bytas ut i arbetarekommunens styrelse kommer det i sĂ„ fall ske pĂ„ det ordinarie Ă„rsmötet i februari.

undefined
Yvonne StÄlnacke, vice ordförande i verkstÀllande utskottet.

Helt klart Ă€r att sammansĂ€ttningen i VU inte anses som optimal av mĂ„nga S-företrĂ€dare. Kent Ögren har handplockats av ordförande Anders Öberg efter att han förlorade kommunalrĂ„dsstriden mot Lenita Ericson. Vice ordförande Ă€r Yvonne StĂ„lnacke, vars S-förening Mjölkudden/Notviken stöttade Ögren i valet.

Att VU inte gjort nÄgonting alls för att lösa konflikten stÀmmer dock inte. Vi har trovÀrdiga uppgifter pÄ att utskottet försökt anlita en medlare, nÄgot som inte bÄda parter gick med pÄ.

SĂ„ styrs politiken i S

Socialdemokraternas politiska program tas fram av medlemmarna och beslutas vid representantskapet. En övergripande plan formas enligt fastslagna arbetsrutiner mellan arbetarekommunens verkstÀllande utskott och kommunalrÄden.

Generellt finns ett stort förtroende för fullmÀktigegruppen att driva politiken. VU lÀgger sig inte i det dagliga arbetet. Vissa politiska frÄgor anses dock sÄ stora att partiet bör ta dem. Exempelvis förankrades försÀljningen av Lulebos bestÄnd vid representantskapet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!