Efter en lång utredning har Luleå kommun nu tagit fram en ny organisation där målet är att halvera antalet så kallade övergångskontrakt, det vill säga hyreskontrakt på bostäder som socialförvaltningen står för.
– Från politiskt håll är jag glad och stolt. Det har tagit ett par år men nu är vi i mål, säger socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S).
Förslaget har tagits fram i ett samarbete mellan socialförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen och Lulebo. Nu ska det upp till beslut i nämnderna och sedermera i kommunfullmäktige innan det vinner kraft.
– Det här möjliggör för fler människor att hjälpa sig själv till att få en egen bostad. Helt enkelt kvala in på bostadsmarknaden och få ett eget kontrakt, säger Bladfors Eriksson.
En slags social bostadskarriär införs, vilket innebär att en bostadssökande som inte bedöms kunna få ett eget kontrakt inledningsvis får ett övergångskontrakt under förutsättning att man tar emot socialt stöd.
– Vi ska se till att intensifiera stödet till personerna när de fått eget boende. Blir det klagomål måste de vara mottagliga för hjälp. Om de sköter sig under en längre tid kan de få ta över kontraktet.
Läs mer: Lulebo slopar inkomstkrav
Förslaget innebär även en ny organisation i hanteringen av den sociala bostadsmarknaden, där de olika aktörerna får en tydligare rollfördelning än tidigare.
Lulebo tog egentligen första steget på den här vägen i november, då man slopade kravet på fast lön för ett bostadskontrakt.
– Det här ligger helt i linje med det. Hela initiativet kommer ursprungligen från Lulebo, säger Margareta Bladfors Eriksson.