Så ska Stenvalls trä bli störst i länet

Förr fanns det sågverk litet varstans i Norrbotten. Nu finns bara några kvar, och Stenvalls ska bli störst.

Emma Myrestam jobbar som operatör i måleriet vid Stenvalls trä i Örarna.

Emma Myrestam jobbar som operatör i måleriet vid Stenvalls trä i Örarna.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2016-05-04 06:00

Företagets plan tar sikte på rationell drift där det sågas gran på ena stället, fura på ett annat och klentimmer av fura på ett tredje. Förädlingen av virket ska ta nya steg. Av sågspån och spill ska det bli mer pellets vid pellets­tillverkningen i Sikfors.

För att ta det ifrån början så har det i Sikfors, Piteå, i mer än en generation funnits ett sågverk.

Sedan Piteåsågverket Lövholmen, startat på 1800-talet, lagts ner och delar fraktats bort så köpte Stenvalls anläggningen och fraktade tillbaka grejer, samt köpte nytt.

På Bergnäset har Stenvalls ett hyvleri.

Och efter konkursen för BAC Örarna så köpte Stenvalls sågverket och investerar i nytt timmerintag, nytt hyvleri, nya magasin samt ännu en maskin för tillverkning av råspontluckor. Det senare är skivor av trä för tak där det ska ligga tegel eller papp.

Ovanpå det har Stenvalls köpt det nedlagda sågverket på Seskarö.

Det är alltså väldigt utspritt.

Tänk att bygga upp allt på ett ställe?

– Ja, då blir det rationellt, men mycket höga investeringskostnader, svarar Anders Nordmark, vd i Stenvalls trä.

Att Stenvalls finns där de är har att göra med en färdig infrastruktur, att företaget har de industrilokaler som behövs och att det går att bygga de bästa förutsättningarna för vardera ställe, resonerar ledningen.

En nyckel för helheten är också att det finns råvara, timmer, att få tag på.

Stenvalls lättar inte på gasen, 2012–2018 planeras företagsgruppen nå följande mål:

Investeringar på 300 miljoner kronor.

Antalet anställda väntas sammanlagt öka från 110 till 200.

Produktionen i sågverken ska sammantaget öka kraftigt, till 470 000 kubikmeter färdig vara, på lång sikt 500 000 kubikmeter. Den störste konkurrenten i länet är SCA i Munksund, som producerar cirka 400 000 kubikmeter.

– Vi vill köra för fullt i våra anläggningar. Hur vi lyckas, det får vi se? Men skogen växer, och den växer mer än vad som avverkas, säger Folke Stenvall, från ägarsidan.

Kunderna har blivit färre men större och det finns inget alternativ annat än att satsa, men kontrollerat. Volymerna måste vara stora, då hade inte enbart Sikforsanläggningen räckt till, så beskriver Anders Nordmark förutsättningarna.

Seskarö ingår inte i planerna. Ännu.

– Vi har inte tagit beslut. Det är en komplett anläggning och självklart skulle vi vilja sälja mer men vi har inte undersökt råvarutillgången, säger Anders Nordmark.

När Seskarösågen köptes talades om att flytta grejer till andra anläggningar.

– Vi kommer inte att göra det, det är bra att ha en anläggning i reserv, det tar tre månader att starta Seskarö, säger Nordmark.

Så ska det bli

Stenvalls trä, grundat i Sikfors, Piteå kommun, drevs i årtionden under ledning av Elof Stenvall.

Företaget övertogs 1989 av hans barn Sven Stenvall, Folke Stenvall och Anna Flink.

Största verksamheten är sågverk och träförädling, i olika anläggningar.

Inom denna del räknar Stenvalls trä med att 2018 ha sammanlagt 200 anställda, 90 fler än 2012, det år varifrån den nya planen utgår.

Örarna, Luleå: Inköptes 2014. Sågverket återstartade i mars i år. Ska såga enbart gran, målsättningen är att tillverka 100 000 kubikmeter färdig vara.

Sikfors: Ska enbart såga fura. Målsättningen är 200 000 kubikmeter färdig vara.

Lövholmen, Piteå: Ska öka tillverkningen till 200 000 kubikmeter per år. Ska såga enbart fura av mindre dimensioner (klentimmer).

Bergnäset: Hyvlar virke från samtliga sågverk.

Sågverket i Seskarö: Drivs inte, Stenvalls avvaktar en utredning av råvaruförsörjningen. Där spelar också förhållandena i Finland in.

Företagsgruppen

Stenvalls trä är moderbolag åt en rad andra företag: Stenvalls Skogar AB (skogsförvaltning av egen skog), Klubbgärdet Fastighets AB (Piteå), XL Bygg Stenvalls AB (byggvaruhandel), Kallax Flyg AB (flygbolag), Genesis IT AB (ägarandel på 65 procent).

De är kvar

Industriella sågverk i Norrbotten 2016: SCA (Munksund, Piteå), Stenvalls (grundat i Sikfors), Älvsbyhus (Älvsbyn), Jutos Timber( Teurajärvi, Korpilombolo), Krekula & Lauris Såg (Tärendö), Lundbergs trä (Arvidsjaur), Ikea (Glommersträsk, Arvidsjaur) och Setra (Kalix).

Därutöver sågas det små volymer i småbyar i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om