Stormarknaderna menar dock att Luleåborna är traditionsbundna, även om försäljningen generellt går upp inför midsommar.
– Det är det klassiska. Jordgubbar, sill, färskpotatis och enorma mängder glass. Men vi säljer generellt mycket av allt inför midsommar eftersom folk passar på att handla annat också, säger Simon Hardell, butikschef på Willys Storheden.
Två kunder som är ute och handlar är Anette Karlsson och Reijo Pirilä. De är inte lika traditionella när det gäller maten på midsommar.
– Karrékotletter är nog det viktigaste, svarar Anette Karlsson.
Även Anders Mannela som är på väg ut från systembolaget är inne på samma spår.
– En förrätt med gubbröra eller skagenröra och sedan en fin köttbit på grillen, svarar han.
Vad har du helst i glaset?
– En drink eller ett gott rött är det bästa att dricka på midsommar.
Tommy Danielsson är på väg ut från systembolaget men berättar att inget av det som precis inhandlats ska intas på midsommar.
– Det är för resten av sommaren. Det blir en nykter midsommar i år, men annars är en kall IPA det bästa.
Vad är det bästa att äta på midsommar?
– Sill och potatis.
Sara Fors kör också en nykter midsommar hos svärföräldrarna i år.
– Annars hade jag nog föredragit vin. I matväg är det bäst med grillat, svarar hon.