Salmonellalarm på Alviksgården – 40 grisar kan ha smittats

Alviksgården har drabbats av salmonella.
Slakteriet som levererar kött direkt till Nyhléns Hugosons uppger att så mycket som 40 grisar kan ha smittats.
– Det uppdagades under en rutinkontroll, säger Katja Fredriksson, kvalitetschef på Alviksgården.

Uppemot 40 grisar kan ha smittats av salmonella på Alviksgården utanför Luleå.

Uppemot 40 grisar kan ha smittats av salmonella på Alviksgården utanför Luleå.

Foto: Arkivfoto

Luleå2025-04-10 16:48

Enligt Anna-Maria Andersson, tillförordnad chef för länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet handlar det om en variant av salmonella som är svår att se eftersom smittade djur kan vara symptomfria.

Totalt har fyra boxar på Alviksgården drabbats, meddelar Katja Fredriksson.

– Det är här man har hittat spår av smittan och varje box kan husera 10 djur, säger hon.

Anna-Maria Andersson, tillförordnad chef för länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet, meddelar att det handlar om en variant av salmonella som ofta inte ger djuren symptom. Detta kan göra spårningen av orsaken mer komplicerat.
Anna-Maria Andersson, tillförordnad chef för länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet, meddelar att det handlar om en variant av salmonella som ofta inte ger djuren symptom. Detta kan göra spårningen av orsaken mer komplicerat.

Det var under en rutinkontroll för drygt två veckor sedan som man fann smittan berättar hon.

Initialt beslutade länsstyrelsen att gården skulle spärras, vilket trädde i kraft den andra april.

Spärren som haltade all slakt av djuren var däremot kortvarig då länsstyrelsen och jordbruksverket snabbt avgjorde att smittan var under kontroll.

– Eftersom det är ganska isolerat och det finns flera hallar kan man fortsätta med slakten, säger Katja Fredriksson.

Katja Fredriksson, kvalitetschef på Alviksgården i Luleå, berättar att smittan blev upptäckt i samband med en rutinkontroll.
Katja Fredriksson, kvalitetschef på Alviksgården i Luleå, berättar att smittan blev upptäckt i samband med en rutinkontroll.

Anna-Maria Andersson berättar att de två tillvägagångssätten som finns gällande djuren vid sådan här smitta är isolering eller avlivning. I det här fallet har Alviksgården valt isolering.

– De är helt symptomfria och hälsosamma där de befinner sig i dagsläget, säger Katja Fredriksson.

Kvalitetschefen meddelar också att det inte finns någon risk för att smittade djur ska ha slaktats och sålts till kund eftersom djur såväl som köttet i sig testas innan och efter slakt.

Orsaken till salmonellan är fortfarande ett mysterium i takt med att allt från foder till utrymmen provtas.

Sist Alviksgården drabbades av ett salmonellautbrott var 2008 när två suggor visade sig bära på smittan.

Vad är salmonella?

Salmonella är en så kallad zoonos, vilket betyder att den kan smitta mellan djur och människa. Djur kan drabbas av sjukdom på grund av salmonella, men det vanligaste är att de bara bär på smittan utan att själva bli sjuka.

Eftersom salmonella orsakas av bakterier som finns naturligt i miljön går sjukdomen inte att utrota, men genom goda rutiner för hygien och skötsel kan varje lantbrukare minska risken för att djuren blir smittade och bidra till att hålla svenska livsmedel salmonellafria.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!