Landstinget har jobbat med sin närsjukvårdsreform sedan 2009 och från 2014 blir den verklighet. Primärvård, internmedicin och vuxenpsykiatrin slås samman till nya division Närsjukvård. De nuvarande divisionerna opererande diagnostik plus barnsjukvården samlas i division Länssjukvård.
Tanken är att anpassa vården till framtidens krav och skapa en organisation som kan ta hand om en åldrande och krympande befolkning i ett stort län.
Politikerna har varit eniga om tagen fram till det slutgiltiga beslutet. Nu vill de tre borgerliga partierna i landstinget inte vara med längre.
Närsjukvård
- Landstingsledningen fegade ut på slutet och vågade inte ta strid med gamla chefer som vill att allt ska förbli som det var, säger Jens Sundström (FP).
Kritiken handlar mest om hur den nya närsjukvården organiseras samt att landstingets icke sjukvårdande verksamheter exkluderas ut reformen.
- Internmedicin och vuxenpsykiatrin lyfts oförändrade in som hela klossar i den nya divisionen. Därmed behöver man inte tänka om och det blir ingen förändring, säger Sundström.
- Övriga verksamheter tas inte med och det är inte rimligt, säger Stefan Tornberg (C).
Beslut fastställt
Alliansen vill att frågan utreds på nytt och lämnade ett eget förslag på en ny organisation.
Men den styrande majoriteten fastställde på onsdagen beslutet i landstingsstyrelsen och fick stöd av sjukvårdspartiet. Frågan ska inte tas upp i landstingsfullmäktige vilket hela oppositionen motsätter sig.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) menade att den nya organisationen är bra och att man har personal och fack med på noterna.
- Frågan är noggrant prövad och vi har landat i ett val. Vi kan inte dra ut på frågan längre, säger han.