Videon är inte längre tillgänglig
Restaurang Pastabacken i Luleå tar 80 kronor för en lunch. Med tanke på prisutvecklingen de senaste åren borde priset kanske ha höjts med fem kronor totalt de senaste tre åren, menar Kristoffer Paez.
– Därför sänker vi inte nu.
Restaurangmomsen har sänkts från 25 till 12 procent. Den hamnar då på samma nivå som livsmedel och mat som köps för avhämtning. Sex av nio tillfrågade restauranger i Luleå som serverar lunch har uppgett att de kommer att sänka priserna. Kristoffer Paez är medveten om att gäster kan komma att undra över varför han inte sänker priset på maten nu när restaurangmomsen har blivit lägre.
– Då får jag motivera varför. Vi sänker inte, men lägger krutet på annat i stället.
Sänkt restaurangmoms kan även ge utrymme för anställning av mer personal. Kristoffer Paez berättar att han har anställt en pizzabagare i november. Mer personal ska förhoppningsvis innebära att hans egen arbetsbörda lättar något.
– Det är ju bättre att någon annan får ett jobb än att jag går i väggen. Nu jobbar jag 65 till 75 timmar i veckan och då har jag även andra arbetsuppgifter som inte görs på jobbet.
Sänkt restaurangmoms har diskuterats under många år. Branschorganisationen Svensk Servicehandel och Fast Food har hävdat att en sänkning är nödvändig, inte minst av konkurrensskäl. Dessutom underlättar det betydligt för restaurangerna att det är samma moms på den mat som tas med och den som äts på plats.
Anders Hellman, som driver Sushibar och Salladsbar i Luleå, uppger att priserna på mat kommer att sänkas så snart nya menyer har tryckts upp. Då drygt 70 procent av alla som köper mat i hans restauranger tar med sig den kan sänkningen endast ske på ungefär 30 procent av omsättningen.
– Det innebär kanske två–tre kronor på varje hundralapp, säger Anders Hellman.