Satsningen: Från Gucci till Luleå – de syr om dina kläder

I forna hemlandet Tunisien sydde hon skinnväskor åt modehusen Dior och Gucci. Nu får Awatef Klai, 40 år, chansen att etablera sig även i Luleå.– Jag är så glad, säger Awatef Klai, en av praktikanterna i nystartade Sömnadskollektivet.

LYXVÄSKOR. Amai Bararkat och Awatef Klai har lång erfarenhet inom sömnadsyrket. "jAG har sytt skinnväskor åt Gucci och Dior", säger Awatef Klai.

LYXVÄSKOR. Amai Bararkat och Awatef Klai har lång erfarenhet inom sömnadsyrket. "jAG har sytt skinnväskor åt Gucci och Dior", säger Awatef Klai.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-10-16 19:34

Sömnadskollektivet är en satsning på nyanlända av företagsrådgivaren Coompanion, med stöd av bland andra Region Norrbotten, arbetsförmedlingen och Luleå kommun.

– Vi vill skapa jobb för de som står långt från arbetsmarknaden, särskilt kvinnor, säger Helen Nilsson, Coompanion Norrbotten.

I ett halvår framåt ska sju utlandsfödda personer med sömnads- och skrädderikunskaper utbildas i socialt entreprenörskap, i samarbete med Kläder & form. Initiativtagaren Anna Heikki, Kläder & form, upptäckte ett stort uppdämt recyling-behov, med alltfler kunder som vill ha gamla kläder lagade, även gardiner och andra textilier.

– Jag är själv här annars, så ibland kan kunderna få vänta länge innan jag har hunnit med alla beställningar. Nu kan jag bredda mig, dela uppdrag med dessa personer som har jobbat i fabriker eller större skrädderier, med en kompetens som inte alla har. Sen kanske vi sätter igång en kursverksamhet också, säger Anna Heikki.

Tunisiern Awatef Klai, 40 år, kom till Sverige för nio år sedan. Då hade hon jobbat som sömmerska i en väskfabrik i huvudstaden Tunis i tolv år.

– Jag har stor erfarenhet och har sytt skinnväskor åt många olika modemärken, som Gucci och Dior.

Hon hoppades länge förgäves på att få jobb som sömmerska i Luleå.

– Jag har verkligen försökt, kanske har det varit för dyrt att anställa mig. I stället har jag arbetat som personlig assistent. Därför är jag glad som får chansen. Bra att få prata mer svenska nu, jag blir bättre och bättre varje dag.

Khadijeh Abdulaslam, 43 år, från Raqqa i Syrien, har expertkunnande gällande vackra pärlbroderier för klänningar.

– Jag har arbetat i 20 år med detta. Muslimer eller inte – jag kan sy för alla kvinnor i Sverige.

Luleå kommun bistår med lokaler på Hertsön, där det även ska finnas symaskiner, men första tiden träffas de sju i Sömnadskollektivet på Kläder & form i stan.

– Nu ska de forma gruppen, hitta gemenskapen. Vi tar fram en grafisk profil också, säger Helene Nilsson.

Budgeten ligger på omkring 400 000 kronor och de nyanlända går halvtidspraktik, fyra timmar per dag.

– Samarbetet med arbetsfömedlingen fungerar jättebra. Såna här praktikplatser har inte funnits tidigare för de nyanlända. Hemskt att vi inte har tagit tillvara på resurserna bättre tidigare. Vi vill ju att de ska stanna i Norrbotten, säger Gunnel Mörtlund.

– Oavsett om de får anställning eller inte, har de definitivt kommit ett stort steg närmare arbetsmarknaden, säger Helene Nilsson.

Kent Ögren, ordförande i Coompanion Norrbotten, tycker att satsningen behövs.

– Jätteroligt. Det som irriterar mig är att ingen har tagit tillvara på all den här kompetensen tidigare, säger det förre landstingsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om