SCA: Satsningen på Contortan ligger fast

SCA har inga planer på att förändra sin affärsstrategi. ”Vi vill använda Contortatall i 20 procent av vår föryngringsareal”, säger Magnus Andersson, skogsskötselspecialist.

Luleå2015-10-11 17:00

SCA är en av Europas största privata skogsägare med 2,6 miljoner hektar skogsmark. På 15 procent av bolagets mark växer Contortatallar.

– Vi har planterat tallen varje år sedan 1970-talet. Det var en tillfällig minskning under 90-talet, men olika hänsyn till rennäring och annat har gjort att vi inte nått upp till målet, 20 procent, på ett antal år.

SCA ser Contortatallen som en viktig beståndsdel i sin virkesproduktion. På Östrands massafabrik står den redan i dag för 20-30 procent av råvaran.

– Att den mest används i massaproduktion beror på att den fortfarande är i låg ålder. Vi har bestånd på upp till 40 års ålder och det betyder att dimensionerna fortfarande inte är tillräckligt grova för sågtimmer. Vi är övertygade om att den kommer att användas även inom sågverksindustrin i framtiden, betonar Magnus Andersson.

Är du oroad över att Contortan kan bli ett hot mot den biologiska mångfalden?

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna hantera contortatallen inom svenskt skogsbruk. Det handlar om en avvägning, där vi å ena sidan vill nyttja den potential som den har att skapa mycket råvara för framtida skogsindustri och å andra sidan säkerställa att den inte har en negativ inverkan på naturlandskapet.

Skogsbranschens eget forskningsinstitut, Skogsfors, har nyligen dragit igång en landsomfattande inventering som syftar till att kartlägga Contortatallens självspridning. Den beräknas vara klar om 1,5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om