Åtta mil på blankis – magiska turen i Luleås yttre skärgård

När nyisen lade under några kalla nätter i veckan passade skridskoentusiasterna på och gjorde en drygt sju mil lång tur i Luleås yttersta skärgård, i strålande solsken bland isberg, sälar och kluriga råkpassager.
Allt föll på plats samtidigt.
– Det var snudd på en andlig förnimmelse. En av mina topp 10-turer, säger Luleåbon Mats Johansson.

En dag när allting faller på plats. Skridskotur på blankis i mitten av mars i Luleås yttre skärgård. Bilden är tagen vid Norr-Äspens norra strand.

En dag när allting faller på plats. Skridskotur på blankis i mitten av mars i Luleås yttre skärgård. Bilden är tagen vid Norr-Äspens norra strand.

Foto: Mats Johansson

Luleå2025-03-16 16:30

Han har stuga på Småskär, som inte är några problem att nå med skoter. Redan på tisdagen var han ute på en kortare skridskotur på den nyis som lagt på utsidan av ön.

– Vi hade koll på väderprognosen och förstod att det skulle bli fina förutsättningar i veckan, säger Mats Johansson, som är en erfaren långfärdsskridskoåkare och även har uppdrag som ledare i Friluftsfrämjandet.

undefined
De som åkte längst i sällskapet fick ihop 82 kilometer. Nyisen var 6-7 centimeter tjock på de flesta ställen, bedömer Mats Johansson.

Jakten på nylagd blankis i yttre skärgården är en företeelse i sig, som förutom tajming kräver kunskap och rätt utrustning. Det är ingenting du ger dig ut på ensam som nybörjare.

– Man kan beskriva det som att det går en råk efter hela Norrbottenskusten, och att isen i Bottenviken flyttar sig lite fram och tillbaka. Ibland bryts isen loss och det blir en strimma av öppet vatten där det kan bli nyis om förutsättningarna är de rätta. Relativt kallt, och lugnt och klart väder. Sedan håller man lite koll på satellitbilder också.

På torsdagen hade isen vuxit till sig och då bar det iväg på en längre tur. Mats Johansson och ett sällskap på ytterligare fem åkare tog bilarna och isvägen till Junkön och utgick sedan därifrån.

– Det var skrovligt ungefär 500 meter ut från hamnen, innan vi nådde kanten för blankisen, och kunde följa den.

Ett första fikastopp togs på Norr-Äspen, där isen blev tunnare. Sällskapet gick över en udde på ön och kunde fortsätta söderut. Mellan Sör-Äspen och Norr-Äspen stötte man på några råkar, men hittade en passage och kunde fortsätta mot Skvalpen. 

– Det var otroligt fint och läcker miljö. Utanför Skvalpen hade små isberg flutit ut och frusit fast i nyisen.

undefined
Lunchen intogs vid den gamla fyren på Rödkallen. På kartan ses turen i sin helhet.

När de nådde Rödkallen blev det lunch vid den gamla fyren. Efter det testade man att fortsätta söderut, men isen blev tunnare och till sist valde man att vända och åka ungefär samma väg tillbaka.

Mats Johansson åkte själv 71 kilometer, och berättar att de som åkte längst i sällskapet fick ihop 82 kilometer.

– Det är inte så ofta man kan ta sig ut ända till Rödkallen. Isen var väl ungefär 6-7 centimeter tjock för det mesta, fantastiskt väder och en otroligt speciell miljö tillsammans med ett tryggt och trevligt sällskap. Det är svårt att få uppleva allt det här samtidigt, säger han.

undefined
Små isberg fastfrusna i isen utanför Skvalpen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!