Se hjärtat slå på lille Nils

Nils väger 43 gram. Ändå är kroppens alla organ redan på plats. Unik forskning på Sunderby sjukhus gör det möjligt att urskilja det 13 veckor gamla fostrets hjärta som är mindre än en centimeter.

Lovande. Gynekologen och förlossningsläkaren Robert Råman har fått fram spännande forskningsresultat på en studie av människofoster i den 13:e veckan. "Jag och mina ST-kollegor har fått möjlighet att lära oss mer om ultraljud i Norrbotten än vad som vore möjligt på större kliniker i södra Sverige. Jag har fått mycket stöd och uppmuntran från mina kollegor."

Lovande. Gynekologen och förlossningsläkaren Robert Råman har fått fram spännande forskningsresultat på en studie av människofoster i den 13:e veckan. "Jag och mina ST-kollegor har fått möjlighet att lära oss mer om ultraljud i Norrbotten än vad som vore möjligt på större kliniker i södra Sverige. Jag har fått mycket stöd och uppmuntran från mina kollegor."

Foto: Petra Isaksson

Luleå2016-03-23 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Sedan 2010 arbetar Robert Råman som förlossningsläkare på den gynekologiska mottagningen på Sunderby sjukhus.

Hösten 2014 drog han i gång en vetenskaplig studie som kan komma att vålla en del uppståndelse. ST-läkaren från Kiruna har tagit bilder på foster som bara är 13 veckor gamla.

– Fostret är redan fullt utvecklat. Kroppens strukturer, kärl och hjärtats klaffar finns på plats. Man kan upptäcka missbildningar redan i det här tidiga skedet.

Under ett år har Robert Råman hunnit göra ett 100-tal vaginala ultraundersökningar av gravida kvinnor.

I Sverige genomförs den typen av undersökningar vanligtvis utanpå magen i den 18-19:e veckan, där läkarna använder sig av ultraljud för att kontrollera fostret.

Ett särskilt intresse riktas mot gravida kvinnor med högt BMI. Vetenskapliga studier visar på en ökad risk att barnet föds med hjärtfel eller kromosomavvikelser.

– Idén till studien uppstod av en slump. Det dök upp en patient som var gravid i vecka 13. Hon sökte sig till Sunderbyn på grund av en blödning. I det skedet undersöker man patienten vaginalt med hjälp av ultraljud för att se om fostret lever.

Resultatet var både förvånande och fascinerande. Bilderna visar på ett fullt utvecklat foster. Till och med hjärnan finns på plats, även om den kommer att ändra form under den fortsatta graviditeten.

Utseendet förändras också. Efter 13 veckor ser fostren påfallande lika ut.

– I Sverige har vi ingen tradition att titta så utförligt på foster. Jag var förvånad över hur mycket man kunde se och började fundera vilken nytta en studie kunde ge.

Nu är Robert Råman på väg att slutföra sitt examensarbete. Trots att det ännu handlar om ett förhållandevis litet antal patienter är resultatet lovande.

Bland annat innebar metoden att en avancerad hjärtmissbildning upptäcktes redan i vecka 13. Det skulle dröja 20 veckor innan den bekräftades av expertis i Umeå och Uppsala.

– Kvinnor med fetma är svårundersökta. Dessutom vet vi av andra studier att normalt hittar man bara vart fjärde hjärtfel. Det här skulle kunna öka möjligheterna, men allt är ännu i sin linda. Det krävs en större studie för att få veta mer.

Robert Råman drömmer om att jobba vidare med sitt forskningsprojekt och kanske få doktorera i ämnet.

– Helst skulle jag vilja stanna i Norrbotten. Jag hoppas att det kan bli verklighet, betonar tvåbarnspappan.

Så stor är ett foster i 13:e veckan

I vecka 13-14 har fostren en vikt på cirka 38 gram. Den minsta i Robert Råmans undersökning vägde endast 23 gram.

Huvudet har en diameter på cirka 26 millimeter. Buken har en omkrets på 25 mm. Lårbenet mäter 13 mm.

Vid den rutinmässiga ultraljudsundersökningen i den 19:e veckan har fostrets vikt ökat nästan tiofalt till 200-340 gram.

Under de sex veckorna har huvudets diameter ökat till 45 mm och buken har vuxit till 46 mm, medan lårbenet mäter 30 mm.

I dag är det i Sverige tillåtet att avbryta en graviditet fram till den 18:e veckan. Mellan vecka 18-22 krävs det särskilda skäl och en tillåtelse från Socialstyrelsen för att få göra abort.

Källa: Robert Råman och Vårdguiden 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om