Idag, på Fettisdagen, kommer många att följa Råneåtjejen Jenny Ljungbergs exempel. Hon åt en semla igår, den tredje för året och möjligen hinner hon klämma en till idag.
– Helst äter jag hetvägg. Annars tar jag en semla till kaffe, berättade hon.
Sedan är det kanske slut med semlor för året. När du läser det här är hon sannolikt redan på långresa, med Salalah i Oman som slutmål.
– Jag ska dit en vecka med en kompis.
Aktiv
Emellertid kunde Jenny Ljungberg på måndagen påträffas i fiket hos Brödbutiken i Luleå. Nere i källaren pågick aktiviteter, Anna-Maj Öhlund, ägare av Brödbutiken tillsammans med Mikael Lövgren, radade upp semmelbullar.
– Vi är småskaliga och det här är första året så nu jag har gjort femtio om dagen. Det har pågått i två veckor, vi tjuvstartade inte, berättar hon.
Fast just idag kommer det att finnas flera hundra semlor tillhanda. Anna-Maj Öhlund berättar om sitt sätt att baka semlor. Om vi utgår ifrån en semmelbulle så gröper hon ur den, placerar mandelmassa smakförstärkt med bittermandel, och så grädde. Florsocker på locket. Utöver vetemjöl har hon durumvete i bullen.
Med hetvägg menas varianten där semlan badar i varm mjölk. Andra namn på semlan är fettisdagsbulle, fastlagsbulle och hos bokdeckaren Ture Sventon heter den temla.
En ny djupdykning i Nationalencyklopedin förklarar att fettisdagen har kopplingar till askonsdagen, som i sin tur har koppling till fastlagssöndagen och den kristna fyrtiodagarsfastan före påsk.