Som Kuriren kunnat berätta har en polis i länet straffats med löneavdrag sedan han upprepade gånger ertappats med att sexchatta, bland annat med en 13-årig flicka.
Polisen får en även en skriftlig reprimand av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (Pan) utöver löneavdraget. Men polisen slipper åtal sedan två skilda förundersökningar lagts ned under 2012.
Brottsmisstanken då var först försök till köp av sexuell handling av barn och kontakt med barn i sexuellt syfte. I den andra förundersökningen var det misstankar om kontakt med barn i sexuellt syfte, barnpornografibrott samt utnyttjande av barn för sexuell posering.
Chefsåklagaren Pär G Lindell i Umeå menade dock att det inte gick att styrka brott och förundersökningarna lades ned i januari respektive juni 2012
– Så när ärendet nådde oss var det ett disciplinärende, säger Lotta Gustavson, vice ordförande i Pan.
Hon fortsätter:
– Han var ju misstänkt för kontakter med barn i sexuellt syfte men så såg det inte ut när det kom till oss, säger Gustavson.
Hon berättar att det enda Pan därmed kunde ta upp var att han nyttjat polisens datorer för sexkontakterna på nätet.
– Det vi kunde slå ned på var att han faktiskt använde vår utrustning, säger hon.
Möjligheten att ge polisen sparken var borta, den vägen var preskriberad. Straffet, 25 procent löneavdrag i 23 dagar, var i det sammanhanget faktiskt hårt.
– Det är högt då vi ser allvarligt på detta. Maxstraffet är 30 dagar, säger Lotta Gustavson.
Hon inser dock att polisen har haft fler sexuella kontakter med unga flickor än de som fanns på polisens dator. Detta bekräftas av Pär G Lindell på riksenheten för polisåtal.
– Under förundersökningen gick vi även genom polisens personliga datorer, säger han.
Lindell vill inte kommentera de nedlagda förundersökningarna som även belagts med sekretess. Men han påpekar att det framgår av Lan:s beslut att polisen uppgett i förhör att avsikten aldrig var att träffa den 13-åriga flickan.
– Där har du förklaringen, säger Lindell.
För länspolismästare Håkan Karlsson kom fallet som en ren överraskning. Han berättar att polisledningen i länet inte haft någon kännedom om polisens framfart förrän nu.
– Jag har aldrig varit del av utredningen. Det gör inte det som hänt mindre allvarligt och jag försvarar det inte på något sätt. Detta skadar ju polisens förtroende mycket, säger Karlsson.
Han berättar att han fått reaktioner från "allmänheten" över polisens straff.