Sista båten från Inexa

22.000 ton industrihistoria lämnar Luleå - bit för bit.
Snart går sista båten med valsverket till Iran. Där ska anläggningen monteras upp igen.
Nästa år, sex år efter
Inexas konkurs, kan valsverket åter vara igång.

LULEÅ2006-10-05 06:00
På fredag lämnar fraktfartyget Iran Makin Luleå. Om allt går som det ska.
Ombord finns då sista lasten av valsverket från järnverket i Luleå, nedmonterat i delar.
Iran Makin är det sjätte fulllastade fartyget som fraktar det gamla valsverket till dess nye ägare, ett iranskt företag som äger stålverk både i hemlandet och runt om i världen.
- Allt jag vet är att delarna ska fraktas en 100 mil in i landet när fartyget når Iran, säger Torgny Nyman, platschef på Bottenvikens stuveri AB i Luleå.

Stort och smått
"Delarna" består av maskiner, valsar, traverser och annat från det forna valsverket.
- Det är både stort och smått. De små maskindelarna packas i containrar medan det övriga tas som styckegods i lastrummen. Det finns balkar från traverser som är 53 meter långa, säger Torgny Nyman.
Bottenvikens stuveri har sedan 18 månader tillbaka ansvaret för det nedmonterade valsverket. Som bekant såldes innehållet i verket av konkursförvaltaren efter Inexas konkurs. Förre ägaren Karl-David Sundberg och fordringsägarna slåss fortfarande i domstol om de pengar som finns i konkursboet; enligt tidigare uppgifter uppgår de till över 200 miljoner kronor.
Men det berör varken Torgny Nymans stuvare eller det italienska bolag som sålde resterna av verket till det iranska bolaget.

Skapade mycket arbete
- Det var ju tråkigt att att Inexa försvann men för oss har detta varit en bra affär som skapat en hel del arbete, säger Nyman.
Stuveribolaget har packat ihop och fraktat ned valsverket från SSAB ned till kajen på Victoriahamnen och sedan ombord på lastfartygen.
Varje bit, stor som liten, är märkt för att de nya ägarna ska kunna sätta ihop valsverket igen.
- Men det blir nog ingen lek. Det kommer säkert att ta ett år, säger Torgny Nyman och skakar på huvudet.
Redan i juli förra året gick det första fartyget med delar till Iran. Det har följts av fyra till och nu är Iran Makin det sjätte och sista. Hon anlände till Luleå i helgen och förväntas vara fulllastad på fredag.
Då ska allt vara borta.
- Vi tror det i alla fall. Möjligtvis får inte alla av de långa balkarna plats utan någon riskerar att blir kvar, säger Nyman.

Kan bli en båt till
Vad händer då?
- Tja, ägarna får väl skicka hit en båt till. Det är ju inte riktigt vårt problem.
Lite industrihistoria: vals­verket i Luleå öppnade 1952. Dåvarande NJA och sedermera SSAB drev verket fram till 1978, då togs ett beslut om nedläggning.
Men delar av valsverket återuppstod som Ovako Steel med runt 600 anställda. En ny nedläggning avvärjdes 1990 då Inexa bildades.
Men 2001 gick bolaget i konkurs och 327 människor förlorade sina arbeten. Efter två och ett halv år, i april 2004, såldes verket av konkursförvaltaren
I dag står valsverkets lokaler öde. Ytan motsvarar närmare 15 fotbollsplaner och i golven gapar djupa gravar där anläggningens utrustning var monterad.
Nästa år kan valsverket åter vara i drift men då i norra Iran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om