Detta är vad du ska tänka på med den personliga hygienen:
Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Tänk på att först skölja av händerna med vatten, sedan använda ordentligt med tvål. Sedan ska du jobba in tvålen ordentligt så att den löddrar. Glöm inte att tvåla in tummarna, ovansidan av händerna och mellan fingrarna. Skölj sedan och torka av händerna noga.
Du ska tvätta händerna efter du har varit utomhus. När du har varit på toaletten eller när du har synlig smuts på händerna. Men du ska också tvätta händerna innan du ska laga mat eller innan du ska äta.
Spritta händerna efter du har tvättat dem. När du använder dig av handsprit ska du tänka på att kupa handen och fylla mitten av handflatan med handsprit. Sedan ska du gnida in handspriten på handflatorna, ovanpå händerna, fingertopparna, runt fingrarna och runt tummarna. Du ska sedan förtsätta att gnida tills händerna känns torra.
Det är även bra att ha en egen handduk, försök att inte dela handdukar med andra. Om engångshanddukar finns, försök att använd dem, för att minska smittspridningen.
Du kan även använda handsprit om du inte har tillgång till tvål.
Försök att undvika att röra dig i ansiktet med händerna.
Tänk även på att hosta och nysa i armvecket.
Hur du ska tänka i kollektivtrafiken:
Om du behöver pendla till jobbet eller skolan, bör du försöka undvika att åka med kollektivtrafiken.
Om du ska resa försök då att använda ett eget färdmedel, såsom bil, cykel eller att gå. Eller försök att åka med ett färdmedel där du kan boka en plats. Detta för att försöka minska smittspridningen.
Om du måste pendla eller resa tänk då på att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och de lokala rekommendationerna som finns på den orten du ska till.
Om du blir sjuk, ska du inte ta bussen, tåget eller flyget hem. Du får då resa hem när du har blivit tillräckligt frisk och om du kan resa utan att riskera att andra blir smittade, till exempel genom att åka i en egen bil.
Då ska du vara hemma:
Om du har symtom under kortare tid än 24 timmar, ska du stanna hemma i två dygn efter att symtomen upphört för att se så att du verkligen är frisk.
Om du har haft symtom längre än 24 timmar, ska du följa de rekommendationer som finns för covid-19 smittade personer - det vill säga, du ska gå och testa dig.
Du ska stanna hemma i väntan på provsvar.
Om du har covid-19, ska du stanna hemma i minst sju dygn efter att du fått symtom. De två sista dygnen ska du vara dessutom vara feberfri med gott allmäntillstånd.
Om någon i familjen är sjuk:
Du som bor med någon vuxen som är sjuk ska också vara hemma i minst sju dygn från dagen då den personen fick sina symtom. Det gäller även om du är symtomfri.
Om det sedan visar sig att du också har covid-19 ska du vara hemma i minst sju dygn efter att du fick symtomen. Innan du går ut igen eller tillbaka till jobbet ska du ha varit frisk och feberfri i två dygn.
Barn som bor med någon som har covid-19 behöver inte stanna hemma, om de är symtomfria. Detta gäller för barn i förskolan, grundskolan och gymnasiesärskolan. De bör dock undvika aktiviteter med andra på fritiden. Elever i gymnasieskolan ska stanna hemma.
Vad man ska tänka på ute i samhället:
Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
Så vet du om du tillhör riskguppen:
Faktorer som en organtransplantation, blodcancersjukdomar, neurologiska sjukdomar, fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar bidrar till en ökad risk för covid-19.
Den som är 60–70 år har dubbelt så hög risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med någon som är 50–60 år.
Den som är 70–80 år har fem gånger högre risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med den som är 50–60 år.
Risken är störst för den som är över 80 år. Då är risken för att bli allvarligt sjuk tolv gånger högre än för en person som är 50–60 år.
Om du tillhör riskgruppen:
Tillhör du riskgruppen, bör du tänka på att hålla avstånd på offentliga platser.
Avstå från att anordna eller delta i större sociala sammanhang, såsom fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
I Norrbotten säger de nya restriktionerna att du bör avstå från att resa. Men om du måste bör du tänka på att i första hand resa med eget färdmedel eller resa med färdmedel där du kan boka en plats, till exempel tåg. Du bör undvika resor med kollektivtrafiken och undvik att resa i rusningstider.
Tänk också på att träffas när alla är friska. Undvik att träffas om du har sjukdomssymtom, även milda symtom.
Ni kan också tänka på att hellre träffas utomhus och hålla en armlängds avstånd till andra människor.
Tänk också på att träffas i mindre grupper.
Var noga med hygienen.
Du som vill besöka en närstående på ett äldreboende:
Om du har någon närstående på till exempel ett äldreboende, tänk då på att stanna hemma vid symtom. Även vid lindriga besvär.
Försök ha god hygien och hosta i armvecket.
Tänk också på att inte vara för många vid besöket på boendet, för att undvika trängsel.
Kom överense med den närstående eller med personalen på´boendet om en tid som passar för besöket.
Försök också att underlätta besöket genom att till exempel träffa den närstående i dennes lägenhet och hålla avstånd.
Tänk på att vissa äldreboenden gått ut med en vädjan om att fysiska besök inte bör ske.
Du som är gravid bör tänka på det här:
Om du är gravid bör du vara extra försiktig från vecka 36, eftersom att en luftvägsinfektion kan vara besvärlig och innebära risker för dig som är gravid.
Du som är gravid och har andra problem såsom högt blodtryck, diabetes eller fetma bör vara extra försiktig, eftersom risken för en allvarlig sjukdom kan öka i kombination med dessa faktorer.
Det du kan göra är att rådgöra med din barnmorska om vad du kan göra för att undvika bli smittad och följa den allmänna råden noggrant.
En covid-19 infektion verkar inte föras över till fostret under graviditeten. Därför behöver inte ett friskt fullgånget barn separeras från mamman efter födelsen på grund av smittorisk.
Enligt tillgängliga studier är inte bröstmjölk en smittkälla, så det finns inget hinder för dig som vill amma.
Om du vill träffas och umgås:
Tänk då på att hålla avstånd.
Försök träffas utomhus eller digitalt.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Rättelse: Vi skrev tidigare att du ska stanna hemma i sju dagar från det att du fått ett positivt testsvar för covid-19, men det som gäller är sju dygn från det att symtomen dök upp och att du ska ha varit feberfri de två sista dagarna.