Ska ensam utreda fem dödsolyckor

Polisutredningarna efter arbetsplatsolyckor med dödlig utgång staplas på varandra på grund av personalbrist.Nu kommer kritiken - från den enda utredaren på enheten.- Jag går på knäna, säger Roger Bernestedt.

"GÅR PÅ KNÄNA". Personalbristen riskerar att förstöra utredningarna kring arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång i Norrbotten, menar Roger Bernestedt.Foto: Andreas Wälitalo

"GÅR PÅ KNÄNA". Personalbristen riskerar att förstöra utredningarna kring arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång i Norrbotten, menar Roger Bernestedt.Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2012-03-16 06:00

Ni läste rätt. En enda polis utreder i dag fyra dödsolyckor där fem personer har fått betala med sitt liv.

Till sin hjälp har Roger Bernestedt en civilanställd utredare som hjälper till på halvtid.

Enheten som utreder miljö- och arbetsmiljöbrott har ett stort antal år fått stå tillbaka, vilket har inneburit en tynande personalstyrka och högvis med pågående utredningar.

I dag finns det fyra arbetsplatsolyckor med dödlig utgång på Roger Bernestedts bord. Fem människor har mist livet men polisen saknar resurser att utreda dem.

- Vi är alldeles för lite folk. Det är påfrestande att ha sådana här ärenden liggande. Man mäktar inte med det, säger han till Kuriren.

Roger Bernestedt berättar sedan att han och hans chef, Sven-Olov Lundbäck, har stångat pannorna blodiga för att få gehör för situationen.

Utan att de ansvariga på polismyndigheten har reagerat.

Två tjänster tillsätts den närmaste tiden men då handlar det om utredare på miljöenheten, där arbetsbelastningen är ännu större.

- De tjänsterna har kommit till för att åklagarna har legat på. Det är ingen idé att vi internt säger något. De lyssnar inte om det kommer inifrån huset, säger Roger Bernestedt.

För att komma i fas med verkligheten behövs åtminstone en till som utreder arbetsplatsolyckorna, tror Bernestedt. Helst två.

- Egentligen ska man inte jobba ensam med sådant här. Man ska vara två för att ha någon att prata med, annars gör du inte ett bra jobb.

Arbetet blir också mycket effektivare och bättre utfört om någon kan åka ut på olycksplatsen direkt efter en händelse. I dag fungerar det bara på det sättet vid allvarligare olyckor.

För några år sedan drabbades Roger Bernestedt av för hög arbetsbelastning, vilket innebar sex veckors sjukskrivning på grund av utbrändhetssymtom. Då fanns även ett fackligt engagemang som skyddsombud med i bilden.

Nu ringer varningsklockorna hos honom direkt han går över gränsen.

- Jag försöker hålla näsan över vattennivån och måste se till att jag själv också mår bra, säger han.

Just dödsolyckorna är extra krävande mentalt. Utredarna är då påpassade på ett helt annat sätt samtidigt som dessa arbeten innehåller rent mänskliga sidor.

Kalkolyckan i höstas, där en ung förolyckades och en skadades mycket svårt, är ett sådant exempel.

- Unga människor som är precis i början av livet, säger Roger Bernestedt utan att vidareutveckla sina tankar.

En bromskloss i dessa utredningar är att förundersökningarna leds av åklagare som sitter i Östersund. En annan är att de som jobbar med arbetsplatsolyckor inte får möjlighet att utbilda sig.

I dag handlar det om en fyra dagar lång kurs.

- Det är absolut inte tillräckligt, säger Roger Bernestedt och fortsätter:

- Jag hoppas att jag får en kompis hit och att vi får vara fredade under semestertider. Det skulle behövas minst två heltidspoliser.

Arbetsplatsolyckor med dödlig utgång den senaste tiden

Maj 2010: Två personer förolyckas när en personkorg faller fritt nästan i ett 100-tal meter i ett schakt i LKAB:s Vitåforsgruva i Koskullskulle, efter att en vajer släppt.

September 2011: En man förolyckas vid arbete med den gamla bron över Bönälven efter E 10.

November 2011: Två unga män översköljs av het ånga och frätande kalk vid arbete med en kalkugn på SSAB:s industriområde i Luleå. En 23-årig man avlider senare och en 19-åring skadas mycket svårt.

December 2011: En man förolyckas efter att hans lastbil gått genom isen på Arvidsjaursjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om