Skiljelinje vid Shopping

Valstugorna på Storgatan har en skiljelinje vid Shopping. På ena sidan etablerade partier, på den andra uppstickarna.
- Jag lägger ner 50.000 kronor ur egen ficka på valet, säger Ann-Kristin Juntti Henriksson, junilistan.

LULEÅ2006-09-15 06:00
Kvittona har hon sparat hemma, berättar hon. Kommer junilistan in i riksdagen får hon igen pengarna, är det uppgjort inom partiet. Till uppgörelsen hör valobligationerna, ett sätt för junilistan att få loss pengar.
Ann-Kristin Juntti Henriksson, etta på junilistans riksdagslista i Norrbotten, berättar att hon köpt valobligationer för 3.000 kronor. Villkoret är pengarna åter vid valseger, annars borta.
- Men de mesta pengarna har gått till resorna. Jag var i Almedalen, det är inte billigt. Jag har åkt runt och varit till Gällivare, Haparanda, Noliamässan och andra ställen. På kvällarna delar jag ut material i postlådorna, i kväll ska jag till Råneå. De här västarna har jag köpt själv, berättar hon. 50 färgstarka partivästar blev det.

Använder egna pengar
Kommer partiet in i riksdagen förändras tillvaron. Får partiet en procent av rösterna blir det partistöd.
Ann-Kristin Juntti Henriksson är från Kalix. Hon har semester och arbetar annars som doktorand i genus vid Luleå universitet.
Hennes granne bland valstugorna i Luleå är Kristina Niva. Hon stod tidigare år på den mer välbesuttna sidan, som socialdemokrat. Nu är hon förstanamn i kommunvalet för Fi och kan bli fullmäktigeledamot i Luleå.
Partierna får betala för att använda valstugorna och då fick Fi en utgift.
- Vi är fattiglapparna, vi har inga pengar utan det vi gör sker i stort med egna pengar. Stugan har vi betalat 2.500 kronor för. Men det är roligt med människor som har äkta engagemang. De avstår från något och ställer upp. Det är som på den gamla folkrörelsens tid, där det nu istället köps tjänster. I nya folkrörelser, som Fi, finns en lust att hjälpa till, säger Kristina Niva.

Etablerade får kommunstöd
Systemet är uppbyggt så att stöd går till etablerade partier, som redan åtnjuter folks förtroende. Kristina Niva anser att det ligger något i det. Odemokratiska organisationer ska inte kunna få loss pengar till tvivelaktiga kampanjer.
Petri Storlöpare, på riksdagslistan i Norrbotten för piratpartiet, säger att han lägger ner omkring 10.000 kronor.
Etablerade fullmäktigepartier i Luleå får kommunalt stöd med ett basbelopp, omkring 39.000 kronor, per mandat.
I grunden har partierna på riksnivån en hel del resurser, med egna tillgångar och mer eller mindre kopplingar till andra organisationers resurser.
Staten och riksdagen bidrar med 360 miljoner kronor per år till partierna och det offentliga partistödet är den största inkomstkällan för partierna, uppger riksdagens hemsida. Kommuner är inte skyldiga att ge stöd till partier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om