Det gäller Skeppsbrogatan och Residensgatan, och framför allt korsningen nära busshållplatsen vid Hermelinsparken.
Situationen upplevs farlig och rörig, och debatten har pågått i många år. Enligt den utredning som nu gjorts har det inträffat elva olyckor, varav tre kollisionsolyckor, i anslutning till korsningen mellan åren 2001–2018.
Läs mer: 16-årig flicka påkörd
Läs mer: TV-profilen kritisk till situationen
Genomsnittstrafiken på gatorna anses som normal. Men vid 8-tiden på morgonen är området hårt belastat, med bussar, gående elever och föräldrar som stannar och släpper av elever.
Kommunens åtgärder blir att man flyttar två skyltar som varnar för barn till mer strategiska lägen, samt sätter upp ytterligare en skylt.
Kommunen ska också göra en heldragen gul linje vid busshållplatsen för att markera att personbilar inte får stanna. Avlämning och hämtning av elever styrs till två platser: baksidan av Residensskolan och vändplatsen utanför barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningens lokaler.
Alltså inget övergångsställe, inget rödljus och ingen avstängning för biltrafik morgontid, som tidigare diskuterats. Lösningen med trafikhinder och gångpassage blir kvar.
– Det gäller samma förpliktelser vid gångpassage som vid övergångsställe. Sedan vet vi att upphöjda korsningar/gupp är den åtgärd som är mest effektiv för att få förarna att sänka bilarnas hastighet. Gångpassager till skillnad från övergångsställen, gör trafikanterna ”mer osäkra” och tvingar dem till att samverka i trafiken för att inte skapa onödiga risker för andra trafikanter. Sammantaget gör vi bedömningen att det här är bästa lösningen, säger Dalibor Sentic, trafikingenjör vid stadsbyggnadsförvaltningen.
Tydligare skyltning och att få bort personbilar som stannar blir åtgärderna.
– Rondell finns det inte plats för. Rödljus skulle få negativ inverkan på trafikflödet och är inte motiverat med tanke på att det handlar om två timmar varje dag. Och att stänga av vägen på morgonen skulle driva ännu mer trafik till Smedjegatan och Kungsgatan, som redan är hårt belastade, säger Dalibor Sentic.
Eva Lindbäck, gymnasiechef, är nöjd med utredningen.
– Vi måste lita på att de ansvariga inom kommunen kan de här frågorna. Vi har haft en bra samverkan och de har tagit vår oro på stort allvar. Nu är det viktigt att vi också tar vårt ansvar och ser till att informera vårdnadshavare och elever om vad som gäller och vikten av att ta det varsamt i trafiken så att alla hjälps åt, säger Lindbäck.