Skogsbarometern är en årlig Sifo-undersökning av skogsägarnas syn på sin situation och marknaden i stort. Årets undersökning visar att trots vikande priser på massa och timmer är skogsägarna inte särskilt oroade eller pessimistiska.
- Trots att skogsägarna tror på mindre intäkter vid försäljning så tror en majoritet på fortsatt prisstegring på skogsfastigheter, säger Anne-Lie Ottosson, skogsekonom på LRF Konsult.
- Det finns inga minusfaktorer i att äga skog, inte på lång sikt i alla fall, säger Stefan Rehult, företagsrådgivare på Swedbank.
Allra minst oroar sig de skogsägare som kan vänta ut den pågående lågkonjunkturen och avvakta avverkning. Men undersökningen visar trots det på ett ökat intresse bland skogsägare att sälja skog just nu.
- Virkesuppköparna i Norrbotten har fullt upp, säger Anne-Lie Ottosson.
Skogsägarna är också fortsatt nöjda med lönsamheten i branschen och de allra flesta skulle köpa mer skogsmark om de hade pengar. Och enligt Stefan Rehult finns det krediter för sådana investeringar.
- Ur bankens synvinkel är förutsättningarna fortsatt lika goda, säger han.
Intresset för att sälja sin skogsfastighet är betydligt lägre - de som säljer gör det för att de måste då de saknar någon att överlåta skogen till.
Noterbart är att varannan skogsägare uppskattar sin egendom för mer än bara pengar och inkomster. Jakt, rekreation och bara känslan av att äga skog är minst lika viktig. Till detta kommer en växande betydelse av skogen som värmeenergi.