Skogsägarna rekordnöjda

Ägarna av skogsmark är rekordnöjda. Senaste Skogsbarometern påvisar en framtidstro för de som investerat i sådana fastigheter.
- De sitter på en stabil tillgång, säger Greger Sundkvist, LRF Konsult Skogsbyrån.

LULEÅ2006-11-16 06:00
Återkommande låter LRF och Swedbank genomföra en enkät för att påvisa tron på framtiden bland dem som har skogsmark. Inte minst norrlänningarna är positiva inför de närmaste tre åren. Läget nu är bland annat att timmer till sågverk betalar sig väldigt bra.
- VI har stor del fura här och det finns stor efterfrågan på tall, säger Greger Sundkvist.
Satsningarna på biobränsle bedöms vid sidan av sågtimmer och massaved ge markägare ännu en avsättning av det som växer i skogen. Enkäten omfattar uppfattningar även om fastighetsmarknaden, avverkningar och andra frågor som hör skogsmarksinnehavet till.
Priserna på fastigheter med skogsmark har ökat och beskrivs i rekordtermer.
- Det har aldrig varit så höga priser som nu, säger Hans-Erik Sandling, LRF Konsult Skogsbyrån. Spekulanterna bedöms göra en koppling till de höga virkespriserna och dra slutsatsen att det går att få ut goda värden ur en investering i skogsmark.

Medelålder köpare
Stig Nilsson, Swedbank konstaterade vid den pressträff som hölls i Luleå i går att belåningen minskar för den som kan börja sin tid som skogsmarkägare med att ta ut en välbetald avverkning.
De som köper skogsmark är generellt i medelåldern. Det rör sig såväl om markägare som utökar sitt innehav som helt nya skogsmarkägare. Till den senare gruppen hör Anders Granström, som gjort affärer kring Bredåker och norr om Boden och är på väg mot ett innehav av 1.500 hektar.
- Jag har ju ägt hyresfastigheter och sålt. Nu placerar jag en stor del av det i skog. Jag tror samtidigt på den starka känslan av att du äger marken du går på. Det är något konkret över att äga skogsmark i stället för värde­papper. Har du placerat livsinkomsten i värdepapper och det kraschar, då står du där, säger Anders Granström.
Omkring 67 procent av skogsägarna i landet är äldre än 51 år och bara tolv procent är yngre än 41 år, redovisar Skogsbarometern.
-Vi ser ett enormt generationsskifte på gång. Det blir ett jättebehov av att överlåta mark inom familjen eller på marknaden, säger Greger Sundkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om