Skogsavfall kan ge oss bättre magar

Rester från skogsavverkning ska få våra magar att må bättre.

Nytt projekt på Luleå tekniska universitet. Paul Christakopoulos, professor i biokemisk processteknik, Anthi Karnaouri, forskare biokemisk processteknik, Ulrika Rova, professor biokemisk processteknik och Leonidas Matsakas, forskare i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet

Nytt projekt på Luleå tekniska universitet. Paul Christakopoulos, professor i biokemisk processteknik, Anthi Karnaouri, forskare biokemisk processteknik, Ulrika Rova, professor biokemisk processteknik och Leonidas Matsakas, forskare i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet

Foto: Tomas Bergman

Luleå2019-04-23 08:13

Det hoppas kemiteknikforskare vid Luleå tekniska universitet. I ett projekt ska forskarna använda grenar och toppar tillsammans med cellulosa från odlade sjöpungar (ett växtliknande havsdjur) för att utveckla prebiotika, en typ av fibrer som hjälper nyttiga bakterier i tjocktarmen att trivas och föröka sig, skriver LTU i ett pressmeddelande.

– Essum i Umeå, vars Vd Eva Grahn Håkansson, utvecklade Verum hälsofil, ska utvärdera vår prebiotikas hälsofrämjande egenskaper och om den kan användas för mänsklig konsumtion. Sveriges lantbruksuniversitet ska testa om prebiotikan kan användas för att stärka immunförsvaret och tillväxten hos odlad fisk och därmed minska antibiotikakonsumtionen i fiskodlingar, säger Ulrika Rova, professor i kemiteknik och projektledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om