Skogsparadiset finns inte längre

Magnus Sjögren ville att området skulle bli reservat men vände sig till fel myndighet. Nu är allt försent – skogsparadiset strax norr om Luleå är kalavverkat.

Sommaren 2015. Området runt Djuptjärn hade karaktär av gammelskog.

Sommaren 2015. Området runt Djuptjärn hade karaktär av gammelskog.

Foto: Magnus Sjögren

LULEÅ2017-03-20 08:23

– Det känns i hjärtat. Det är bedrövligt att det får gå till på det här sättet. Man gör inte ett kalhygge av en gammal uggleskog, säger han.

Området ligger vid Djuptjärnen, norr om Björsbyn nära Rutvik. Alltså bara någon mil utanför centrala Luleå.

Magnus Sjögren beskriver det som ett trolskt paradis med flera hundra år gammal blandskog, våtmarker och ett rikt växt- och djurliv.

– Jag har varit en skogsmänniska hela mitt liv. Under 1970-talet upptäckte jag området och första gången jag besökte det såg jag slaguggla, pärluggla, fiskgjuse, ormvråk, häckande trana, sångsvan och blåhake. Efter det här magiska dygnet har jag kommit att återvända till området med jämna mellanrum under 45 års tid.

Senaste besöket gjorde han i augusti 2015 med sin dotter. Då hörde de även en berguv.

– Det finns ett par skogskojor i området och vi fick låna nycklar till en av dem. Vi satt ute i stort sett hela natten och allting såg exakt likadant ut som det gjort under alla år. Jag kände mig helt trygg med att det här paradiset skulle få leva vidare.

Men i början av mars träffade Magnus Sjögren en vän som berättade att en stor avverkning gjorts. Det är två olika markägare som avverkat samtidigt, cirka 10 hektar.

Två mindre områden om cirka en halv hektar vardera har dock snitslats in och sparats. De konstaterades vara nyckelbiotop när skogsstyrelsen inventerade området.

Det gör Magnus Sjögren upprörd.

– De här plättarna som är sparade...det är ingenting. Det finns inte en uggla eller hackspett som kommer bosätta sig där, inte en blåhake som kommer sjunga. Hela området såg likadant ut, det hängde ihop. Om man ser värdet på skogen och ändå ger tillstånd till avverkning, hur tänker man då?

Sjögren är vidare starkt kritisk till hur avverkningen skötts.

– De har huggit rubbet i stort sett. Även gamla, grova aspar, som egentligen ska lämnas enligt all praxis. De har högt naturvärde och är i stort sett värdelösa i skogsindustrin.

Magnus Sjögren är arkeolog och musiker, mångårig medlem av Norrlåtar. När han lade ut sina tankar kring det som skett på sociala medier fick han starkt stöd.

– Det är många som tycker är fördjäkligt, bland annat Naturskyddsföreningen.

I början av 2000-talet kontaktade han länsstyrelsen för att få dem att klassa området som naturreservat.

– De hade inte tid och resurser då men skulle återkomma. Det hände aldrig. I efterhand har jag fått klart för mig att det var skogsstyrelsen jag borde vänt mig till i stället. Jag grämer mig något oerhört över detta.

Ett liknande skogsområde finns strax norr om tjärnen och Magnus Sjögren är orolig för att det ska gå samma öde till mötes.

– Nu när det är brutet bilväg till området öppnar det ju upp möjligheter. Det vore fruktansvärt om så blev fallet.

Han oroar sig för gammelskogens framtid i Sverige.

– Två dagar efter att jag upptäckt vad som hänt vid Djuptjärnen fick jag höra nyheten att skogsstyrelsen ska göra en paus i inventeringen av nyckelbiotoper i fjällkommunerna. Det kändes som en otäck slump. Jag kopplade det direkt till det jag själv upplevt.

Läs mer: Skogens skydd ska förändras

Läs mer: "Regeringen borde ta skogsstyrelsen i örat"

Magnus Sjögren har bott en tid i Jokkmokk och vet vad skogen betyder för renskötseln.

– Det blir katastrof om de här markerna försvinner. Isiga år är hänglaven den enda chans som renen har till bete, förutom stödutfodring då. Vi måste bevara riktiga skogar och inte bara ha plantager av träd. Jag känner mer ilska och kamplust än uppgivenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om