Skola tvingas byta Mac till PC

När eleverna på Kråkbergsskolan i veckan nåddes av beskedet att de måste byta ut sina Macbooks mot PC startade de genast en namninsamling.
– Nu är det lite världskrig, säger bildläraren Berit Renström.

DEMOKRATI? Jättebra att alla elever ska få en egen dator, men vi borde väl få välja vilken. "Vart tog demokratin vägen?" undrar eleverna på Kråkbergsskolan. Från vänster: Mikael Granström, Rebecka Jönsson, Vilma Blom och Andrea Claesson.

DEMOKRATI? Jättebra att alla elever ska få en egen dator, men vi borde väl få välja vilken. "Vart tog demokratin vägen?" undrar eleverna på Kråkbergsskolan. Från vänster: Mikael Granström, Rebecka Jönsson, Vilma Blom och Andrea Claesson.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-01-24 17:00

Nästan alla barn på Kråkbergsskolan har redan skrivit under protestlistan.

– Alla blev arga och irriterade när vi fick veta att de skulle byta ut våra datorer, säger Rebecka Jönsson, 14 år.

De använder dagligen sina bärbara datorer för allehanda skolarbeten.

– Ska vi gå över till PC blir det som att börja om på nytt, säger Andrea Claesson, 15 år.

Kråkbergsskolan är föregångsskola i Luleå kommun när det gäller IT-användning.

– Vi fick dispens att börja arbeta med digitala verktyg enligt den nya läroplanen från 1994 som fortfarande var på remiss när skolan startades för 20 år sedan och utrustade skolan med datorer från början, berättar Berit Renström.

Mycket av skolpengen har satsats på IT-utrustning och genom årens lopp har de testat både Mac och PC.

– Mac fungerar otroligt bra. Däremot hade vi mycket besvär när vi fortfarande använde PC, säger teknik- och slöjdläraren Anders Glavhammar.

När Kråkbergsskolan för tre år sedan utsågs till att bli en av de skolor som skulle få kommunalt bidrag till att leasa en bärbar dator till varje elev – enligt den så kallade 1:1-principen – var valet självklart: Macbook.

På skolan arbetar man mycket ämnesintegrerat. Film, musik, bild och ljud finns med i de flesta ämnena.

– I Macbook finns all den programvara vi behöver. Vi har utbildat både oss själva och eleverna i programmen och utformat egna läromedel och material i Mac, säger Berit Renström.

Starta om

Att byta till PC anser de skulle vara som att kasta bort allt arbete, backa 10–12 år i utvecklingen och starta om från början.

– Vi tycker det är jättebra att alla högstadieelever i Luleå äntligen ska få datorer, men alla skolor är olika och borde ha sin frihet att välja vad som passar dem bäst. Det handlar om tilltro till professionen, säger Berit Renström.

De har jämfört siffror som de själva har kommit över och tror inte på uppgiften från skolchefen att PC skulle vara så mycket billigare.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. I det avtal vi har ingår ju reparationer, utbildning, support, programvara och licensavtal. Och det är aldrig något krångel, de fungerar bra trots att barnen förvarar dem i sina ryggsäckar när de är ute i snöhögarna, säger Anders Glavhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om