Skolan - både på kul och på allvar

Karriär och pengar står inte högst på listan när ungdomar väljer gymnasieprogram.- Det är viktigt att skolan är kul och att man kan plugga vidare, säger Emil Wikström.

SOM EN DANS. Flickorna på estetprogrammet ser gymnasiet som en förberedelse för högre studier och dansen som något som förgyller skolgången. Det menar Sara Österhult, Lovisa Hedman, Ellinor Hjärtström, Josefin Eriksson och Isabelle Bannestål.

SOM EN DANS. Flickorna på estetprogrammet ser gymnasiet som en förberedelse för högre studier och dansen som något som förgyller skolgången. Det menar Sara Österhult, Lovisa Hedman, Ellinor Hjärtström, Josefin Eriksson och Isabelle Bannestål.

Foto: Eija Dunder

Luleå2012-03-29 06:00

Han går estetprogrammet på gymnasiet i Luleå med inriktning på musik. Och precis som sina klasskompisar har han valt utbildning efter intresse.

- Jag hade inte en aning om vad jag vill jobba med så jag valde något jag gillar, säger Marcus Viksten.

De övriga instämmer, det är viktigt att det finns något som lockar dem till skolan så att de fullgör sina studier på gymnasiet. Då kan de alltid läsa vidare och skaffa sig en yrkesutbildning. Men drömmen om att musiken kan bli ett yrke lever.

- Ja, jag skulle gärna arbeta som musiklärare, säger Emil.

De kvinnliga elever som går på estetprogrammet är mer inriktade på dans. Men precis som sina manliga klasskompisar har de en nykter syn på möjligheterna att detta ska leda till jobb.

- Men med dansen blir det roligare att gå till skolan, säger Josefin Eriksson.

De fem vi talar med är överens om den saken, dansen förgyller skoltiden medan de skaffar sig behörighet för vidare studier. De förenar nöjet med nyttan och både killarna och tjejerna berättar att deras val har underlättat skolgången.

Innan eleverna valde program på gymnasiet var det samtal med en studie- och studievägledare.

- Vägledarna sa "välj det du är intresserad av, inte det som polarna tar", säger Alex Marcussen.

Maria Henriksson är "vägledare" på gymnasieskolan i Luleå. Hon berättar att elevernas intressen starkt påverkar deras val men det gäller även föräldrar och kompisar. Möjligheterna till att göra karriär kommer lite i andra rummet. Och ändå är det vad vägledarna måste föra fram.

- Det är ju både och. Vi visar dem statistik och olika prognoser från arbetsmarknaden. Eleverna är intresserade av vad man gör inom olika yrken, säger hon.

Kollegan Barbro Andersson menar att de flesta är beredda på fortsatt skolgång, även till praktiska yrken.

- De vet att de kommer att behöva det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om