Skördar lokalt matintresse

Den 19 september öppnar ett välfyllt skafferi sin dörr i Luleås stadspark. En lokal skördemarknad gör debut.

Het nyhet. Luleås första egna lokala skördemarknad äger rum lördagen den 19 september i Luleå Stadspark.

Het nyhet. Luleås första egna lokala skördemarknad äger rum lördagen den 19 september i Luleå Stadspark.

Foto: Elsa Rensfeldt

Luleå2015-08-21 15:35

Skördekalaset, som ju äger rum efter den stora Internationella matmarknaden, initierades först av Visit Luleå och tanken var att den skulle ligga i direkt anslutning till den internationella. Men samarbetspartnern Nordansmak och Per Holmqvist, befarade att man skulle drunkna i utbudet och kom upp med en plan B som godtogs av samarbetsgruppen.

– Det blir en dag med försäjning av lokal skörd och det blir perfekt tajming för skörden är ju på grund av den regniga sommaren försenad med en månad, säger Holmqvist. Provsmakning av lokal mat och sång och musik därtill ska det också serveras.

– Det kommer att bli succe, säger Per Holmqvist tvärsäkert men förklarar att man ska utvärdera allt efteråt. Går det bra kan det bli återkommande. Samarbetspartners är Parken i Luleå, Visit Luleå, Hushållningssällskapet med flera.

Skördemarknaden kommer att samsas med Luleå kommuns drive för att få folk att börja cykla till jobbet. Ett arrangemang som är ett led i Hållbarhetsveckan.

– Det passar ju jättebra för då kan vi dra varandra, säger Per Holmqvist som skrivit en vision av hur dagen och kvällen kommer att kunna te sig:

"Det jag ser framför mig i Stadsparken är en hel del torgbord med färska Grönsaker och vidareförädlade råvaror typ, sylt och saft från Norrbottens Skafferi. Jag ser 4 kök med servering av hela måltider och provsmak. Jag ser Greta Huuva skymta fram under den lite för stora kockmössan och känner dofterna av det samiska köket. Ser jag inte Linn också vid det samiska stekbordet. Jag känner dofterna rökt regnbåge och halstrad sik. Jag ser ekoköttdiskar och kanske en liten kalv eller något får från Grans i Öjebyn. Jag ser ett tält med en fotoutställning med temat "Än lever Bonden"och en mindre musikscen med program som börjar just när mörkret faller på och som pågår fram till midnatt. Jag ser en torghandel i marshallers fladdrande ljus. I skymmningen ser jag också köken på området förvandlas till tillagning av Streetfood, samtidigt som Blues och Countryrock och några samiska toner rullar ut från scen" skriver Per Holmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om