Landstinget håller masken men enligt Vårdförbundet är läget lika illa som vanligt. Bristen på sjuksköterskor gäller alla fem sjukhus och landstinget försöker som tidigare år locka sin ordinarie personal med pengar för att flytta på sin semester.
Vårdförbundet har dock vägrat sanktionera detta genom ett formellt avtal.
- Nej, vi skriver inget avtal, då måste arbetsgivaren betala mycket mer. Vår linje är att våra medlemmar ska ha sin semester, säger Katarina Johansson, ordförande avdelning Norrbotten.
- Vi stödjer dem i att inte jobba mer än man orkar. Det handlar också om patientsäkerhet, säger Erica Ohlsson, vice ordförande.
Brist på vikarier
Förbundet har genom kontakter med sina ombud ute på arbetsplatserna fått en annan bild av läget.
- Det råder brist på vikarier, det är de signaler vi får, säger Johansson.
- I Sunderbyn är det ännu ingen som fått sin semester beviljad. Det finns 1.000 arbetspass i sommar som ännu inte är lösta, säger Ohlsson.
Löneuppror
För två månader startade även de blivande sjuksköterskorna i landet ett löneuppror. Kravet var minst 24.000 kronor i månaden, annars var det nej tack till de jobb som erbjuds. Landstinget erbjuder högst 22.000 kronor till de ny utexaminerade sjuksköterskorna men kommuner som Luleå, Boden och Överkalix betalar den månadslön som krävs.
- Det är svårare för landstinget att hitta vikarier. Och det var redan svårt, de som är flyttbara tar jobb på annan plats, säger Erica Ohlsson.
Löneupproret lever fast anslutningen är inte total bland de runt 60 sjuksköterskor som tar sin examen på lördag.
Sommarjobb på Gotland
- En del hade redan fått sommarjobb när upproret drog igång, säger Hannah Söreke, Boden.
Hon ska själv jobba på Gotland i sommar där hon fick bättre villkor.
- Många har sökt sig till kommuner, säger Söreke.
Men inte du?
- Nej, jag ville arbeta på sjukhus. Men hade jag fått 24.000 i lön av landstinget hade jag stannat i Norrbotten.