Skralt med sura fiskar

Surströmmingsälskarna kan bli utan sin favoritfisk. Anledningen är brist på strömming. "Det talas om en minskning av fångsten med en tredjedel. Och det beror på de fångster som finländska trålare tar upp", säger Stefan Erkki, vd för BD Fisk.

LULEÅ2005-05-14 06:30
Nu i helgen börjar BD Fisk att ta upp strömming ur Bottenhavet. Tre kontrakterade fiskare börjar arbetet i Gävlebukten och arbetar sig sedan uppåt kusten. Nytt för i år är att BD Fisk skrivit kontrakt med ytterligare sju fiskare i länet. De ska ta upp strömming längs Norrbottenskusten.<br>Målet är att de ska få upp mellan 30 och 40 ton fisk.<br> ? Strömmingsfisket i Norrbotten har legat nere de senaste 10?15 åren. Det vill vi ändra på och samtidigt stötta norrbottniska fiskare. Men det finns en oro att vi inte kommer att få all den strömming som vi brukar få, säger Stefan Erkki.<br>Stor kapacitet<br>Han talar om rapporter från and-ra salterier som säger att fångsterna är mindre i år.<br> ? Fångsterna började minska för ett par år sedan när finländska trålare började ta upp strömming i Bottenviken. Och år efter år har fiskarna fått mindre fångster, säger Stefan Erkki.<br>Han säger att de finländska trålarna har mycket stor kapacitet. Och det är det som nu börjar påverka de svenska salterierna. Anledningen är att den fisk som de finländska trålarna tar upp används som föda för minkar och rävar. En del av fångsten förvandlas till fiskmjöl.<br> ? I Gävlebukten har strömmingsfisket kommit igång och där rapporteras om mindre fångster. Det innebär att fiskarna kommer att kräva mer betalt och det i sin tur kommer att påverka priset på surströmmingsburkarna, säger Stefan Erkki.<br>BD Fisk producerar omkring 200.000 surströmmingsburkar per säsong, det gör företaget till ett av de tre stora i branschen.<br>Men nu räknar VD Stefan -Erkki att man kan tappa en tredjedel av sin tillverkning på grund av utfiskning. Det skulle innebära att produktionen bara skulle bli 140.000 burkar. Och till ett högre pris.<br> ? En del surströmmingsälskare får nog räkna med att de inte får smaka årets upplaga eller i alla fall få färre burkar än de är vana vid, säger Stefan Erkki.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om