På Gültzuudden är det upprörda känslor efter att kommunen ställt sig positiva till att ge MAF fastigheter ett positivt besked om markanvisning. MAF:s tanke är att bygga flerfamiljshus på ett grönområde i närheten av småbåtshamnen.
– Det som känns så sorligt är att kommunen inte har någon långsiktig plan för området. Nu naggar man och tar en bit och en bit och en bit. Udden är inte bara för oss som bor här, utan för alla, säger Birgit Hassler.
Hon är uppvuxen på Udden och bott där sedan 1944.
– Då var det förbjudet att bygga på den aktuella ängen. Men på 50-talet gav man tillstånd att Vängåvan fick byggas och sedan har man byggt på med flera våningar på andra hus. Man släpper in mer daglig trafik och hela karaktären för området förändras, påpekar hon.
Hon är med i föreningen Gültzaus vänner liksom Nils Rinander, som också är uppvuxen i området och nu även bor där. Även han är starkt kritisk till byggplanerna.
- På vintern är det en pulkbacke och på sommaren är det ett grönområde som används för spontanlek och annat. Även skolorna använder området, påpekar Nils Rinander.
Båda påpekar att de gärna ser att Gültzauudden utvecklas på olika sätt, men inte med fler höga hus.
– Vi vill att Udden ska användas som den alltid gjort, med evenemang av olika slag. För att bada, promenera runt, spela och leka på de platser där det går att göra det, säger Birgit Hassler.
På frilutsområdet på Gültzauudden finns i dag bar en gammal byggnad kvar. Det är det gamla rådhuset som byggdes 1921 till Luleå stads 300-årsjubileum. Rådhuset är en kopia av det gamla rådhuset som förstördes vid den stora stadsbranden.
För någon vecka sedan hade Gültzau vänner en träff med representanter för stadsbyggnadsförvaltning vid Luleå kommun för att prata om tankar kring det stundande 400-årsjubileet om fem år.
– Vi vill gärna anknyta till det förra jubileet och vi har även haft en studiecirkel om det tidigare firandet, säger Nils Rinander.
De hoppas att rådhuset då får en roll i firandet. En genomgång av huset ska göras för att bedöma i vilket skick det är. Från början användes det som utställningslokal och de skulle gärna se att det rustas upp och används för utställningar, festlokal eller annat. I dag används det som sommarcafé.
På senare år har Udden använts allt mindre för evenemang sommartid. Förutom midsommarfirandet är det Musikens makt i slutet av augusti. Några fler evenemang är det inte numera. Men båda två säger att de gärna skulle se att Uddens användes ännu mer, både sommar som vinter.