Slavliknande förhållande

Tre män, 67, 37 och 39 år häktas på misstänkta för bland annat människohandel, efter en omfattande härva i Arjeplog. Brottsoffren, som alla är papperslösa, har tvingats arbeta under slaviska förhållanden.

MISSTÄNKT. Tre personer stod under torsdagen i häktningsförhandlingar för att ha varit iblandade i människohandel. Här förs den 37-årige mannen in till tingsrätten.

MISSTÄNKT. Tre personer stod under torsdagen i häktningsförhandlingar för att ha varit iblandade i människohandel. Här förs den 37-årige mannen in till tingsrätten.

Foto: Maria Johansson/Piteå-Tidningen

Luleå2018-03-22 18:46

Det var i tisdags som polisen genomförde en stor razzia i anslutning till flera restauranger i Arjeplog, samt även på en adress i Piteå. Misstankar om människohandel fanns och tre män greps.

– Det handlar om otillbörligt utnyttjande av några personers situation. De har vistats illegalt i Sverige utan vare sig arbetstillstånd eller uppehållstillstånd, sa Patrik Ström, brottssamordnare vid polisen i Luleå.

Under torsdagen var det häktningsförhandlingarna vid Luleå tingsrätt, med Ulrika Lindsö som är åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Två av männen är boende i Skellefteå men driver restaurangverksamhet i Arjeplog. Den ena mannen är 67 år och den andra är 37 år, männen är nära släkt.

Den tredje mannen är 39 år och skriven i Arjeplog.

Alla tre misstänks för människohandel men även grovt bedrägeri eller grovt ocker.

Poliskommissarie Patrik Ström vid Luleåpolisen, uppger att polisen har haft kännedom om den misstänkta människohandeln ända sedan våren 2017.

– Det handlar om svart arbetskraft. En handfull målsägande, både män och kvinnor, som har jobbat under slavliknande förhållanden. De har haft väldigt dålig lön och dåliga arbetstider. Uteslutande papperslösa brottsoffer, säger Patrik Ström.

Åklagaren begärde också så kallad kvarstad – att de brottsmisstänkta förlorar rätten att förfoga över sin egendom – på över tre miljoner kronor, pengar som ska säkerställas till framtida skadestånd till offren.

Sedvanliga häktningsgrunder gäller, däribland att det finns risk för undanröjande av bevis och fortsatt brottslighet.

Men även "tvåårsregeln" åberopas, eftersom det inte föreskrivs lindrigare straff än minst två års fängelse för människohandel.

Den 67-årige mannen blev häktad på sannolika skäl misstänkt för människohandel och grovt bedrägeri. Åklagaren yrkade på en kvarstad på tre miljoner kronor, men tingsrätten beslutade summan till ungefär 2,5 miljoner.

37-åringen från Skellefteå, som har nära släktband med 67-åringen, häktades också, men endast för grovt bedrägeri samt en kvarstad på 490 000 kronor. Merparten av de misstänktas kvarstad utgörs av kontanter men även guld och smycken, uppger Patrik Ström.

– Min klient är missnöjd, mycket bekymrad, säger mannens försvarare, advokat Niklas Lundgren.

Även den 39-årige mannen häktades men på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människohandel, olaga hot, misshandel och bedrägeri.

Samtliga nu häktade förnekar brotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om