Slopat bidrag hot mot köttproducenter

Att handjursbidraget försvinner kan bli förödande för länets köttproducenter.Det tror Hushållningssällskapet som i går kväll informerade ett 20-tal lantbrukare om läget.

Foto:

Luleå2011-02-09 06:00

Ett 20-tal lantbrukare från kustregionen fanns på plats under informationsträffen hos Hushållningssällskapet. Under ett par timmar diskuterades allt från kvalitet på grovfoder till hur framtiden ser ut.

Det hettade till redan inledningsvis när det av regeringen borttagna handjursbidraget diskuterades.

"Vansinnigt"
Under en referensperiod kommer det att mätas hur många djur som varje uppfödare slaktar. Från och med nästa år får lantbrukarna i stället för ett bidrag för varje slaktat handjur ett tilläggsbelopp för de stödrätter som de äger.

Detta belopp kommer att baseras på hur många djur den aktuella uppfödaren slaktar under referensperioden som sträcker sig från 1 oktober 2009 till och med 31 december i år.

Ett vansinnigt systembyte menade en av mötesdeltagarna.

- Det är väldigt illa genomtänkt, alltihop.

Erik Isaksson, Hushållssällskapets rådgivning nord, konstaterade att den redan hårt pressade branschen nu får det ännu tuffare.

- Just nu är det tungt. Men man måste titta på gårdsnivå: vad kan jag kapa för kostnader? sade Isaksson.

Det nu slopade handjursbidraget har inte på något sätt förbättrat läget för länets köttproducenter, konstaterade han.

Men visst finns det även möjligheter, bland annat i Tornedalen.

- Där skulle det finnas utrymme för köttproducenterna, för där finns det utrymme och tillgång på kalv, sade Isaksson.

26 kronor per kilo
Som det ser ut i dag får producenterna cirka 26 kronor för varje kilo de producerar nötkött. Det är alldeles för lite för att få ekonomin att gå ihop, förklarade han.

Hos Hushållssällskapet kan varje lantbrukare få gårdsspecifik rådgivning för att få ihop det ekonomiskt. Men problemet är egentligen ganska enkelt att förklara, menade Isaksson.

- De som producerar kött här uppe får helt enkelt för lite betalt. Vår målsättning är i varje fall att antalet producenter inte ska minska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om