Slutet på SSU-härvan

Tio friades och tre dömdes – SSU-bedrägeriet har nått sin rättsliga slutpunkt.– Det var så långt vi kom, säger åklagare Richard Finnberg.

TRE DÖMDA. SSU-utredningen är nu klar, tre före detta ombudsmän dömdes till böter och villkorlig dom i två fall. Tio misstänkta klarar sig dock och förnekar kännedom om svindeln.
Foto: Linda Wikström

TRE DÖMDA. SSU-utredningen är nu klar, tre före detta ombudsmän dömdes till böter och villkorlig dom i två fall. Tio misstänkta klarar sig dock och förnekar kännedom om svindeln. Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-03-14 17:23

Tre dömda och tio friade, det är facit över en polisutredning som pågått sedan mitten av 2012 och som upptar över 500 sidor och förhör med nära 70 personer – vittnen, misstänkta och uppgiftslämnare.

– En stor utredning som resulterat i att tre personer blivit lagförda, säger Finnberg.

De tre dömda är alla före detta ombudsmän inom SSU och har i förhör medgivit vad de gjort. Som Kuriren redan berättat är det Frida Heikki, 25, Luleå, och Hanna Lindmark, 24, Växjö. De två har dömts till 40 dagsböter och villkorlig dom för bedrägeri.

Dessutom döms Viktoria Johansson, 28, Luleå, till 40 dagsböter för förberedelse till bedrägeri.

– Hon har lämnat oriktiga underlag men själva ansökningen är gjord av annan, förklarar Finnberg den lindrigare domen.

De tre har accepterat sina straff och slipper därmed rättegång. Övriga tio misstänkta har avförts och är enligt Finnberg inte längre misstänkta.

– Därmed är utredningen avslutad och målet avgjort, säger Rickard Finnberg.

Men de tre straffade har även i förhör berättat om vilka personer inom SSU som instruerat dem hur man skulle fiffla med fiktiva kurser och deltagarlistor för att lura till sig pengar. Men när de personerna i förhör konfronteras med de uppgifterna nekar de och förstår inte varför de dömda har berättat sådana saker.

De misstänkta nekar även till att ha känt till att bedrägerierna skulle vara "en kultur inom SSU". De känner inte heller till att SSU-ledningen ofta påpekade vikten av att dessa bidrag hölls på hög nivå då de var viktiga för förbundets ekonomi, bland annat för att bekosta ombudsmän. I förhören har de misstänkta nekat till all kännedom om bedrägerierna eller menar att de inte minns hur allt gått till.

De dömda har till följd av det öppet uttryckt missnöje över att de ensamma får ta på sig skulden för SSU:s miljonsvindel.

De som nekat klarar sig medan de som erkänt har åkt dit?

– Vi kommer inte längre när bevisläget är sånt och jag vill inte uttala mig om det som sägs är fel eller sant. Men i minst två av fallen hade vi nog fått fällande domar även om man nekat och det gått till rättegång. Där fanns det rejält med bevis, säger Rickard Finnberg.

Kuriren har som nämnts redan skrivit om att Lindmark och Heikki dömts men inte Viktoria Johansson. Vi har sökt henne för en kommentar men utan framgång.

Bakgrund:

Våren 2012 avslöjades att SSU Norrbotten lurat till sig bidrag av landstinget under 2009–2010. En revision visade att det rörde sig om cirka 1,2 miljoner kronor.

Bidraget gavs för kurser för ungdomsledare som aldrig ägt rum eller så hade deltagarlistor och kursdagar överdrivits.

Kort därefter visade det sig att SSU Piteå använt samma metod för att lura pengar av Piteå kommun – här rörde det sig om cirka 340.000 kronor.

Mycket talar för att bedrägerierna även omfattar tidigare år. Bedrägeriet polisanmäldes och åklagare inledde förundersökning.

Pengarna har återbetalats av SSU till kommunen och landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om