Kentucky Fried Chicken har blivit något av en institution i den amerikanska snabbmatskulturen. På 1960-talet slog KFC:s friterade kycklingben igenom stort och etablerade sig sedan i England på 1970-talet.
2015 fick Sverige sin första KFC-restaurang, i Malmö, och Luleåbon Ahmad Alhakim hoppas på att kedjan ska vilja flytta norrut.
– Jag har haft kontakt med KFC och försökt få hit dem, för det saknas här. Luleå har haft en bra utveckling inom mat och folk vill ha nya alternativt, säger Alhakim.
När den amerikanska kedjan inte var beredd att starta en servering i Luleå bestämde sig Ahmad Alhakim för att starta en egen verksamhet. I butiken Impex food på Hertsön, som han drivit i tre år, såldes därför Luleås första bucket med friterad kyckling under måndagen.
– Jag får kolla om det fungerar, jag måste testa. Jag har fortfarande en del investeringar kvar att göra, som logga på burkarna. Men vill inte satsa allt innan jag vet hur det fungerar, säger Ahmad Alhakim.
Han berättar att det har varit svårt att locka svenska kunder till sin orientaliska matbutik och hoppas att detta ska locka fler besökare.
– Vi vill vara en matbutik som kompletterar och erbjuder något som inte finns hos de andra kedjorna. Nu testar vi kycklingben eller drumsticks.
Går det att jämföra med Kentucky fried chicken?
– Själva idén kommer ju från KFC och det är möjligt att göra det till en KFC-restaurang i framtiden. Men det är en stor investering och kräver kanske en drive in i stan, det är inte lätt att få fram de pengarna. Det krävs att intresset är stort.