Snart Àr det dags för pizza och bröd i BrÀndön

Pizza och bröd för alla Äldrar. BrÀndöns gemensamma bagarstuga blir en julklapp till byn av det godare slaget.

Just nu pÄgÄr arbetet med att bura upp det som ska bli hjÀrtat i bagarstugan, ugnen. Planen Àr att den gemensamma bagarstugan kan ta emot bÄde gammal som ung redan kommande jul.

Just nu pÄgÄr arbetet med att bura upp det som ska bli hjÀrtat i bagarstugan, ugnen. Planen Àr att den gemensamma bagarstugan kan ta emot bÄde gammal som ung redan kommande jul.

Foto: Anders Appelgren

LuleÄ2021-10-17 09:30

BrĂ€ndön och Örarna blev i Ă„r utsedd till Årets Bygd i Norrbotten av organisationen hela Sverige ska leva. I motiveringen till varför bygden fĂ„tt priset nĂ€mndes ett arbete med en gemensam bagarstuga som ska komma att bli en samlingsplats i bygden för bĂ„de gamla och unga.

Nu har arbetet med bagarstugan, en timring frĂ„n 1898, kommit en bra bit pĂ„ vĂ€gen. Timringen, kĂ€nd som Blomkvists bagarstuga, flyttades frĂ„n Örnabben och har monterats upp bakom byahuset i BrĂ€ndön. Projektet har fĂ„tt bĂ„de bygdemedel och bidrag av Arvsfonden och tack vare stor uppslutning bland byns föreningar, företagare och ideella krafter Ă€r det nu inte lĂ„ngt kvar innan timringen Ă€r fĂ€rdig och moderniserad med en nymurad bakugn, en ny toalett och ett fint kök.

– I den hĂ€r byn Ă€r det lĂ€tt att ragga ihop folk. Alla nappade direkt, sĂ€ger Einar Persson som haft en sammankallande funktion i projektet.

Just nu arbetar murarna, tvÄ till antalet, med att bygga upp en massiv bakugn. Ugnen har Àven en öppen spis pÄ baksidan som ska fungera som mysbrasa för de som sitter vid bordet i den gemensamma köksdelen.

– HĂ€r kommer det bli ett mötesrum dĂ€r barnen kan spela spel, göra lĂ€xor och hĂ€nga med den Ă€ldre generationen, sĂ€ger Ann-Sofi Öberg, ordförande för BrĂ€ndön Örarnas byautvecklingsförening, nĂ€r hon visar runt i timringen.

Just detta Ă€r kĂ€rnan i hela projektet – att de yngre ska trĂ€ffa de Ă€ldre. Förhoppningsvis förs kunskapen och traditionerna inom framför allt bakningen av tunnbröd vidare. I BrĂ€ndön Ă€r tunnbrödstraditionen stark och kunskapen hos den Ă€ldre generationen Ă€r stor.

Margit Carlsson och Barbro Wikström har ingÄtt i den grupp som stÄtt för bakningsexpertisen och bÄda tror att de yngre kommer anvÀnda sig av den nya gemensamma bagarstugan.

– Det tror jag. Barn brukar gilla att baka, sĂ€ger Margit Carlsson.

Hon har bakat i bagarstuga Ànda sedan tioÄrsÄldern och Àr verkligen en expert inom omrÄdet. Bagarstugan Àr genomtÀnkt i minsta detalj för att processen ska bli smidig vid brödbaket. FrÄn utbakning, naggning, grÀddning och sedan upplÀgget av bröden.

– Det blir som ett löpande band, sĂ€ger Margit Carlsson.

En riktigt varm bakugn kan man hitta pÄ mycket roligt med i matvÀg ocksÄ men framför allt lÀr det bli en specifik matrÀtt som lockar bÄde gammal som ung till stugan.

– Vi kommer ha pizzafredagar hĂ€r, sĂ€ger Ann-Sofi Öberg som hoppas kunna inviga den gemensamma bagarstugan strax innan jul.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!