BrĂ€ndön och Ărarna blev i Ă„r utsedd till Ă rets Bygd i Norrbotten av organisationen hela Sverige ska leva. I motiveringen till varför bygden fĂ„tt priset nĂ€mndes ett arbete med en gemensam bagarstuga som ska komma att bli en samlingsplats i bygden för bĂ„de gamla och unga.
Nu har arbetet med bagarstugan, en timring frĂ„n 1898, kommit en bra bit pĂ„ vĂ€gen. Timringen, kĂ€nd som Blomkvists bagarstuga, flyttades frĂ„n Ărnabben och har monterats upp bakom byahuset i BrĂ€ndön. Projektet har fĂ„tt bĂ„de bygdemedel och bidrag av Arvsfonden och tack vare stor uppslutning bland byns föreningar, företagare och ideella krafter Ă€r det nu inte lĂ„ngt kvar innan timringen Ă€r fĂ€rdig och moderniserad med en nymurad bakugn, en ny toalett och ett fint kök.
â I den hĂ€r byn Ă€r det lĂ€tt att ragga ihop folk. Alla nappade direkt, sĂ€ger Einar Persson som haft en sammankallande funktion i projektet.
Just nu arbetar murarna, tvÄ till antalet, med att bygga upp en massiv bakugn. Ugnen har Àven en öppen spis pÄ baksidan som ska fungera som mysbrasa för de som sitter vid bordet i den gemensamma köksdelen.
â HĂ€r kommer det bli ett mötesrum dĂ€r barnen kan spela spel, göra lĂ€xor och hĂ€nga med den Ă€ldre generationen, sĂ€ger Ann-Sofi Ăberg, ordförande för BrĂ€ndön Ărarnas byautvecklingsförening, nĂ€r hon visar runt i timringen.
Just detta Ă€r kĂ€rnan i hela projektet â att de yngre ska trĂ€ffa de Ă€ldre. Förhoppningsvis förs kunskapen och traditionerna inom framför allt bakningen av tunnbröd vidare. I BrĂ€ndön Ă€r tunnbrödstraditionen stark och kunskapen hos den Ă€ldre generationen Ă€r stor.
Margit Carlsson och Barbro Wikström har ingÄtt i den grupp som stÄtt för bakningsexpertisen och bÄda tror att de yngre kommer anvÀnda sig av den nya gemensamma bagarstugan.
â Det tror jag. Barn brukar gilla att baka, sĂ€ger Margit Carlsson.
Hon har bakat i bagarstuga Ànda sedan tioÄrsÄldern och Àr verkligen en expert inom omrÄdet. Bagarstugan Àr genomtÀnkt i minsta detalj för att processen ska bli smidig vid brödbaket. FrÄn utbakning, naggning, grÀddning och sedan upplÀgget av bröden.
â Det blir som ett löpande band, sĂ€ger Margit Carlsson.
En riktigt varm bakugn kan man hitta pÄ mycket roligt med i matvÀg ocksÄ men framför allt lÀr det bli en specifik matrÀtt som lockar bÄde gammal som ung till stugan.
â Vi kommer ha pizzafredagar hĂ€r, sĂ€ger Ann-Sofi Ăberg som hoppas kunna inviga den gemensamma bagarstugan strax innan jul.