Landstingets restaurang har förvandlats från en trist matsal till en ljus och modern restaurang. Väggen som vetter mot Skutviken består helt av fönster, därav restaurangens namn: Solsidan. En tillbyggnad har gjort så att restaurangen numera har två våningar, den nya ligger i markplanet.
Tidigare rymde restaurangen 150 gäster. Det ställde till problem i samband konferenser.
- Många konferensgäster tvingades ta sig in till stan för att äta eftersom de inte rymdes här. Nu kan vi ta emot alla, säger Anders Boström som är chef för restaurangen.
Leverans försenad
Den nya restaurangen rymmer 330 gäster, mer än dubbelt mot tidigare. De flesta bord finns på det övre planet. Till det kommer två rum, ett större och ett lite mindre.
- Restaurangen är till för landstingets personal och för konferensgäster. Men allmänheten är också välkommen att äta här, säger Boström.
Det var vid midsommar som landstingets restaurang stängdes för om- och tillbyggnad. Invigningen var planerad till november. Men leveransen av nya fönster blev försenad i fem månader. Därför öppnas restaurangen först i morgon.
Nytt koncept
Då införs också ett nytt koncept: all mat som serveras lagas i restaurangens nya kök. För maten svarar kocken Anders Berglund som tidigare arbetat på Brändö konferens.
- Vi servera tre rätter varav en vegetarisk maträtt plus en soppa. Det blir något helt nytt för mig att laga mat till så många eftersom jag tidigare bara lagat mat till slutna sällskap.
Stefan von Bülow är landstingets kostchef. Han säger att landstinget satsat extra mycket pengar för att den nya restaurangen ska vara så miljövänlig som möjligt. Där ingår bland annat en avancerad diskmaskin som renar och återanvänder diskvattnet.
Den nya restaurangen uppfyller också alla krav som finns inom EU när det gäller tillagningskök.
Restaurangen ser fin ut men är det rätt att landstinget driver den? Kuriren ställer frågan till Göran Wallo, chef för division service.
- Vi har haft problem med de entreprenörer som vi haft. Det handlar bland annat om de åtaganden som vi har som en offentlig myndighet. Därför väljer vi att starta verksamheten i egen regi.
Ni har satsat mycket pengar på restaurangen. Handlar det bara om att måna om personalen och konferensgäster?
- Vi har fått en restaurang som tillsammans med övriga lokaler kvalificerar oss för att bli centrum i en större region.