Sparkrav fortsatt hinder för effektiv närsjukvård

Samtliga sjukhus i länet måste ha narkosläkare tillgängliga dygnet runt. Det behövs för att inte Sunderby sjukhus ska bli överlastat med patienter. Det framgår av närsjukvårdsutredningens slutrapport.

Luleå2011-10-22 06:00

Närsjukvårdsutredningen innehåller inga större överraskningar. I den talas om de stora investeringar som väntar när det gäller personal och kompetens, lokaler och fastigheter och medicinsk-teknisk utrustning. Enligt utredningen kommer kostnaderna och investeringarna att vara så höga att landstinget inte kommer att kunna genomföra mer genomgripande förändringar inom de närmaste åren.

Då talar man om de närmaste tio, femton åren.

Stora besparingar
Till detta kommer de stora besparingar, cirka 400 miljoner kronor, som landstinget måste genomföra för att inte hamna i en akut ekonomisk kris. Enligt utredningen måste dessa besparingar genomföras innan närsjukvårdsreformen kan träda i kraft.

Samtidigt talar närsjukvårdsutredningen om ett ökat samarbete mellan sjukhusens medicinkliniker och primärvården som ett sätt att på sikt minska landstingets kostnader.

Narkosläkare i hela länet
Utredningen konstaterar också att samtliga sjukhus i länet behöver ha tillgång till narkosläkare dygnet runt. Det motiveras med att Sunderby sjukhus annars skulle få ta emot alltför många patienter. Men den planeringen hotas om det uppstår brist på narkosläkare.

Utredningen talar flera gånger just om det, om vad som händer om det uppstår det som kallas kompetensbrist, brist på specialister. I det sammanhanget talas också om vikten av att det finns spetskompetens på Sunderby sjukhus.

Prioriterar tre områden
Det finns flera förslag på tänkbara förändringar inom sjukvården. Där ingår att landstinget kan etablera mottagning och dagkirurgi i centrala Luleå. Enligt utredningen kan det bli ett måste om regeringen inför etableringsfrihet inom all specialistvård.

Närsjukvården är tänkt att prioritera tre områden:

Vård av svårt sjuka äldre personer.

Vård av dem som lider av psykisk ohälsa.

Förebyggande och hälsofrämjande insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om