Språkkravet ifrågasatt
Det blev debatt direkt när sametinget samlades i Luleå för första gången. Frågan som debatterades handlade om den samiska identiteten och vilka som ska få möjlighet att tas upp i sametingets röstlängd.
STÖDDE MOTIONEN. Den politiske vilden Ulf Nårsa (mitten) uttalade sitt stöd för motionen. Han menade att språkkravet leder till att röstlängden bara kommer att bestå av nordsamer och att det finns de som har intresse av denna utveckling.
Foto: Roland S Lundström
Det blev direkt en livlig debatt om den motion som Kristina Nordling, Min Geaidnu, lämnat in angående kriterierna till sametingets röstlängd. I motionen föreslog hon att sametinget snarast ska utreda hur man kan vidga kriterierna, så att även samer som inte uppfyller språkkriterierna kan anmäla sig till röstlängden. Enligt sametingslagen gäller att personen ska anse sig vara same och göra sannolikt att han eller hon har eller har haft samiska som språk i hemmet, alternativt att föräldrar, far- eller morföräldrar haft samiska som språk i hemmet. Som tredje alternativ gäller att man har en förälder som är eller har varit upptagen i röstlängden till sametinget. Icke representativt
- I dag är mindre än hälften av alla samer i Sverige upptagna i röstlängden. Det borde vara önskvärt för sametinget att vara representativt för hela det samiska folket, argumenterade Kristina Nordling när hon försvarade sin motion. Hon hävdade vidare att det borde vara självklart att sametinget inte ska diskriminera de samer som under historien blivit berövade sitt språk, så att de i dag inte kan tala samiska. Lars-Anders Baer, Samelandspartiet, försvarade styrelsens ståndpunkt, som innebar ett avslag på motionen. Han menade att det måste finnas klara signaler att nuvarande regler innebär problem. Språkkravet gynnar
Baer fick mothugg av flera andra talare. Den politiske vilden Ulf Nårsa menade att språkkravet leder till en segregering inom det samiska folket, eftersom lulesamiska och sydsamiska talas av färre personer. - Vi kommer bara att ha nordsamer i röstlängden, hävdade Ulf Nårsa. Flera andra talare uttalade sitt stöd för motionen och när det väl var dags för beslut efter lunch visade det sig att majoriteten ansåg att motionen skulle bifallas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!